Alunecarile de teren

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Alunecarile de teren sunt de mai multe feluri, ele clasificandu-se dupa grosimea masei de roci antrenate si dupa intinderea in suprafata. Cele mai putin grave sunt alunecarile in brazde, de mica adincime, care afecteaza doar solul. Ele se prezinta ca valuiri mici de ordinul decimetrilor, ce merg pe curba de nivel, lasand impresia ca sunt poteci de animale. Exista apoi alunecarile lenticulare, de d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alunecarile de teren

Alunecarile de teren sunt de mai multe feluri, ele clasificandu-se dupa grosimea masei de roci antrenate si dupa intinderea in suprafata. Cele mai putin grave sunt alunecarile in brazde, de mica adincime, care afecteaza doar solul. Ele se prezinta ca valuiri mici de ordinul decimetrilor, ce merg pe curba de nivel, lasand impresia ca sunt poteci de animale. Exista apoi alunecarile lenticulare, de dimensiuni mici, de 1-5 m, cu o cornisa de desprindere in semicerc si valuri scurte de material alunecat.

Aceste forme se pot succede pe panta in jos, conferindu-i acesteia un aspect valuit in mic. La alunecarile in movile, masa de roci deplasate este importanta; adancimea la care se afla patul de alunecare poate fi de cativa metri, chiar zeci de metri, iar materialul alunecat se ingramadeste sub forma de monticuli, ce se insiruie lateral pe panta, sub forma de brauri; in jos se aduna in siruri neregulate, separate unjeori prin santuri in care se acumuleaza ochiuri de apa temporala.

Alunecarile curgatoare apar din cauza inmuierii pe suprafata mare a argilelor (mai ales la obarsia vailor) si au un corp mai mult lung decat lat, cu suprafete plane taiate de santuri transversale. Exista si alunecari-surpari, care intervin atunci cand pe un strat de argila inmuiata de apa este dispus un pachet de roci compacte, care, datorita greutatii lor, pornescla vale.

Este cazul alunecarii care acum mai bine de un veac si jumatate a barat raul Bicaz, dand nastere unui baraj natural, in spatele caruia s-a adunat apa, formand Lacul Rosu. In sfarsit, sa adaugam si curgerile noroioase, un fel de rauri de noroi care aluneca pe un fagaras de vale, cu o viteza mult mai mica decat apa. Astfel de alunecari se declanseaza brusc, cu zgomot, si sunt periculoase mai ales in capatul inferior, unde materialul alunecat este imprastiat intr-un con de dejectie ce poate acoperi terenuri agricole, constructii si cai de comunicatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.