Alunecari de teren

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Prin alunecare de teren se intelege deplasarea unei portiuni formata din roci pe o suprafata inclinata (versant). Alunecarile de teren se produc in zonele in care solul este format din diferite tipuri de argila care au proprietatea de a se umfla atunci cand sunt imbibate cu apa (dupa o perioada cu ploi multe).

Multe din aceste alunecari se produc in zone nelocuite pentru ca pamantu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alunecari de teren

Prin alunecare de teren se intelege deplasarea unei portiuni formata din roci pe o suprafata inclinata (versant). Alunecarile de teren se produc in zonele in care solul este format din diferite tipuri de argila care au proprietatea de a se umfla atunci cand sunt imbibate cu apa (dupa o perioada cu ploi multe).

Multe din aceste alunecari se produc in zone nelocuite pentru ca pamantul argilos este moale si oameii nu isi construiesc case in aceste zone, cateodata insa alunecarile pot afecta si zone populate, pentru a nu se intampla acest lucru se construiesc in aceste zone baraje (stavilare) care sa opreasca pamantul si acesta sa nu distruga gospodariile oamenilor.

In cele mai multe cazuri, alunecarile sunt cauzate de existenta unor mase de argile sau roci argiloase, care au rolul de suprafete de alunecare, fie pentru ele insele fie pentru alte roci aflate pe suprafata lor. Pe langa panta versantului acesta este unul din factorii care pot declansa alunecarile de teren.

Factorii care cauzeaza aceste alunecari sunt: apa, defrisarile, cutremurele, eruptiile vulcanilor etc. Perioada de pregatire a alunecarilor de teren poate fi uneori foarte lunga alteori foarte scurta. Cele mai frecvente alunecari de teren se decalnseaza primavara, cand cantitatea de precipitatii este mai mare si mai exista si fenomenul de topire a zapezilor; si toamna este un anotimp in care se produc multe alunecari de teren din cauza ploilor abundente.

Una din cele mai distrugatoare alunecari de teren din Europa s-a produs in anul 1963 in Italia, pe raul Piave. In anii 50, aici a fost construit un baraj cu o inaltime de 265m, in spatele caruia s-a format un lac de acumulare foarte mare cu 150 milioane metri cubi de apa, lung de 7 km si lat de 300m.

Constructia barajului s-a facut fara sa se tina cont de structura geologica a zonei, unde se aflau o multitudine de roci fisurate care prezentau pericol de prabusire, astfel ca o bucata imensa de roca s-a desprins ( 250 milioane metri cubi) si a cazut in lac, in urma impactului valul format a depasit cu mai mult de 100m inaltimea barajului si apa s-a revarsat peste localitatile din jur.

Si in Romania au avut loc astfel de acumulari de teren, in anul 1837, in urma unui astfel de fenomen s-a format Lacul Rosu, un versant al muntelui a alunecat in raul Bicaz formant astfel un baraj natural in urma evenimentului in spatele barajului s-a acumulat multa apa si astfel a aparut Lacul Rosu.

Alunecarile de teren sunt o categorie de fenoneme geologice care cuprinde o gama larga de miscari ale solului in lungul unor pante incepand de la scurgerile de noroi pana la avalansele de pietre pe versanti muntosi. Alunecarile de teren sunt determinate de gravitatie. Oamenii pot contribui si ei la aparitia acestui fenomen, prin subminare(aceasta se produce, de exemplu, cand sunt construite sosele pe suprafata unui teren in panta).

Alunecarile de teren sunt fenomene ce au loc pe terenuri in panta. Ca si componente, acestea prezinta:
-rapa de desprindere
-pat de alunecare
-treapta de alunecare
-corpul alunecarii
-fruntea de alunecare.

Intr-o alunecare de teren pot fi identificati:
1.factori premergatori: defrisarile,activitatile umane(produc trepidatii)etc.
2.factori declansatori: precipitatiile torentiale, seismele, trepidatiile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.