Aluminiul si compusii aluminiului

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.66

nivel: Liceu

Dintre ceilalti compusi ai aluminiului, cei mai raspanditi sunt: corindonul, Al2O3; diasporul, Al2O3 • H2O; hidrargilitul, Al2O3 • 3H2O; spinelul, Al2O3 • MgO; criolitul (hexafluoroaluminat trisodic), Na3 [ AlF6 ], etc. Pentru obtinerea aluminiului, se utilizeaza diasporul si hidragilitul, care constituie mineralele principale din minereul cunoscut sub numele de bauxita, care se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aluminiul si compusii aluminiului

Dintre ceilalti compusi ai aluminiului, cei mai raspanditi sunt: corindonul, Al2O3; diasporul, Al2O3 • H2O; hidrargilitul, Al2O3 • 3H2O; spinelul, Al2O3 • MgO; criolitul (hexafluoroaluminat trisodic), Na3 [ AlF6 ], etc. Pentru obtinerea aluminiului, se utilizeaza diasporul si hidragilitul, care constituie mineralele principale din minereul cunoscut sub numele de bauxita, care se gaseste si la noi in tara in Muntii Apuseni. Bauxita este constituita dintr-un amestec de: diaspor, hidragilit, oxid de fier, Fe2O3, dioxid de silciu, SiO2 si dioxid de titan, TiO2.

Bauxita are o compozitie foarte variata si este diferit colorata, culoarea fiind data de continutul in oxid de fier. Astfel, bauxita alba contine 0,5 - 5 % Fe2O3, cea galbena, 10 - 25 % Fe2O3, iar bauxita rosie 15 - 60 % Fe2O3. Aluminiul este un metal de culoare alba-argintie, foarte maleabil si ductile; la 600a--< devine sfaramicios. Are o densitate foarte mica (2,699 g/cm3) in raport cu densitatea celorlalte metale uzuale. Astfel, aluminiul este de aproximativ trei ori mai usor decat fierul (densitatea fierului este de 7,8 g/cm3).

Aceasta proprietate a determinat intrebuintarea lui in constructia masinilor si pieselor de masini care trebuie sa fie cat mai usoare.
Aluminiul se topeste la 659,7a--<. E maleabil si ductile; bun conducator de caldura si de electricitate, inlocuind partial cuprul in fabricarea conductoarelor electrice. Este rezistent (stabil) fata de aer. Aluminiul in aer se acopera la suprafata cu un strat subtire, protector, de oxid de aluminiu. In stare de pulbere aluminiul, incalzit la 700a--<, arde si se transforma in oxid de aluminiu:

4Al + 3O2→ 2Al2O3 Din cauza marii sale afinitati pentru oxigen, aluminiul este un foarte bun reducator pentru oxizii metalelor, proprietate folosita in aluminotermie. Astfel,reduce oxidul de fier punand fierul in liberatate:Fe2O3 + 2Al = Al2O3 + 2Fe In aceasta reactie se produce foarte multa caldura si temperatura se ridica la 2400a--<. Amestecul de oxid de fier si de pulbere de aluminiu se numeste termit.

Prin metoda aluminotermica se pot prepara fierul, cromul, manganul, titanul, etc., in stare extreme de pura, precum si diferite aliaje. Aluminotermia mai este folosita la sudarea diferitelor piese metalice, ca de exemplu, capetele sinelor de tramvai, arborii de transmisie.Aluminiul se combina cu clorul, cu bromul, chiar la temperatura normala, iar cu iodul numai la cald, formand halogenurile respective:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.