Aluminiu si Hans Christian Oersted

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.68

nivel: Liceu

Răspândire
Cel mai răspândit metal din natură. Nu se află în stare liberă , fiind găsit în minereurile de bauxită, silicați sau oxizii săi: corindon(incolor), safir, rubin, smarald, șmirghel.

Compușii aluminiului
Cu oxigenul formeaza oxizi(Al2O3), cu sulful sulfuri(Al2S3), cu clorul cloruri(AlCl3).

Fabricare
Producția mondială de aluminiu
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aluminiu si Hans Christian Oersted

Răspândire
Cel mai răspândit metal din natură. Nu se află în stare liberă , fiind găsit în minereurile de bauxită, silicați sau oxizii săi: corindon(incolor), safir, rubin, smarald, șmirghel.

Compușii aluminiului
Cu oxigenul formeaza oxizi(Al2O3), cu sulful sulfuri(Al2S3), cu clorul cloruri(AlCl3).

Fabricare
Producția mondială de aluminiu

Utilizare
Este foarte folosit în industrie datorită rezistenței sale la oxidare, proprietăților mecanice bune și densității sale mici. Aluminiul este folosit în industria aerospațială, în construcții, acolo unde este necesar un material ușor și rezistent. Datorită proprietăților electrice bune, aluminiul este folosit și ca material conductori.

Izotopi
Izotop Perioada de injumatatire
Al-26 730000 ani
Al-27 Stabil
Al-28 2.3 minute

Amanunte
Anul descoperirii: 1808
A fost descoperit de :Hans Christian Oersted
Originea numelui: De la cuvantul latinesc alumen
Se foloseste in: industria aeronautica si pt cutii de bauturi
Se obtine: din bauxita

OERSTED (Oe) Unitate de măsură pentru intensitatea câmpului magnetic. A fost denumită astfel în cinstea fizicianului danez Hans Christian Oersted.
DEFINIȚIE: 1 oersted este intensitatea câmpului magnetic căreia îi corespunde, în vid, o inducție magnetică de 1 gauss.
NOTĂ: Oerstedul este unitate tolerată. Astăzi se folosește ca unitate pentru intensitatea câmpului magnetic amperul pe metru (A/m).
RAPORTUL DE CONVERSIE: 1 Oe = 1 000 A / 4p*m.

VIAȚA ȘI OPERA

Hans Christian Oersted s-a încarnat la 14 august 1777, în orășelul Rudkjobing, în insula daneză Langeland, în familia unui farmacist. Mijloacele financiare modeste ale părinților nu i-au permis să frecventeze regulat școala. A învățat singur din diverse cărți, uneori și cu câte un profesor particular.

Când a împlinit vârsta de doisprezece ani a început să-l ajute pe tatăl său, farmacistul, și în curând munca în farmacie a devenit o pasiune pentru el. După examenul de bacalaureat a plecat la Universitatea din Copenhaga pentru a studia științele naturii, filozofia și medicina. La vârsta de douăzeci și doi de ani a obținut doctoratul de medicină și a început să predea la Universitate fizica și chimia, preluând de la tatăl său și administrația farmaciei.

Încă în timpul studiilor a manifestat interes pentru munca științifică, căreia acum putea să i se dedice. Îl interesa în mod deosebit elementul galvanic descoperit de Volta. Între anii 1801 și 1804 a întreprins o călătorie de studii prin universitățile din Germania, unde a făcut cunoștință cu savanți de renume. După întoarcere, a fost numit profesor de fizica și chimie la Universitatea din Copenhaga, unde a continuat să predea, cu unele întreruperi, aproape continuu.
Din anul 1815 până la sfârșitul vieții sale terestre a fost secretar al Societății Științifice daneze. În anul 1817 a fost numit profesor titular de fizică și membru al administrației din Copenhaga.

În anul 1820 a publicat în lucrarea, în limba latină, intitulata Experimente referitoare la acțiunea conflictului electric asupra acului magnetic, în care reunea toate rezultatele experiențelor sale de până atunci și care au fost încununate de descoperirea acțiunii magnetice a curentului electric și, prin aceasta, de descoperirea electromagnetismului. Această descoperire a avut o importanță de principiu. Ea i-a impulsionat pe Ohm, Ampere și Faraday în realizarea marilor lor descoperiri și a introdus un nou domeniu de cercetare în fizică - studiul fenomenelor electromagnetice. Pe baza descoperirii lui Oersted, Schweiger și Poggendorf au construit instrumente pentru măsurarea curentului electric.

În anul 1829, Oersted, pe lângă funcția pe care o îndeplinea la Universitate, a fost numit director al Școlii Politehnice municipale. În domeniul cercetării științifice a continuat cu lucrări din chimie și a studiat condensabilitatea gazelor și a lichidelor. În fine, s-a ocupat de proprietățile substanțelor paramagnetice și diamagnetice.

Descoperirea lui Oersted a fost apreciată de Societatea Regală din Londra și de Academia Franceză de Științe, care i-au conferit medalii. A mai întreprins o lungă călătorie prin Franța, Anglia, Norvegia și Germania, unde s-a întâlnit cu Gauss.
Oersted nu a fost numai un admirabil cercetător, ci și un foarte bun pedagog. Are merite în reorganizarea predării fizicii în școlile daneze și după manualul lui Știința despre legile generale ale naturii s-a predat fizica aproape 15 ani. S-a ocupat de răspândirea cunoștințelor științifice și a întemeiat Societatea pentru Răspândirea Științelor Naturii.
Spre sfârșitul vieții fizice a devenit unul din personajele cele mai importante din viața publică daneză. A trecut în planul astral la 9 martie 1851, la Copenhaga.

În sala de fizică a Universității din Copenhaga se adunau studenții. Urma să vorbească profesorul Oersted. Studenților le plăcea să vină la cursurile lui, iar lui Oersted îi plăcea să vorbească. Avea în fiecare zi cel puțin patru ore de curs, iar când nu vorbea la Universitate, organiza cu succes prelegeri pentru public, în care prezenta cele mai recente descoperiri din fizică și chimie.
Ultimii studenți își ocupară locurile și omul de serviciu de la Universitate, Jorgen, închise ușa sălii. În aceeași clipă se deschise ușa cabinetului și în spatele catedrei își făcu apariția un bărbat cu trăsături bine desenate, cu părul cărunt la tâmple.
Profesorul Oersted. Îi plăcea să facă impresie când intra, dar altfel era un om inimos și se comporta corect cu toată lumea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.