Alti calatori subt Matei Basarab si Vasile Lupu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta se poate considera ca intiia calatorie a lui Kemeny in pa noastre, margenita la un scurt drum fara rezultat. Dupa trecere de ci ani insa, la 1644, Vasile Lupu a avut fata de Rakoczy, un om foarte de tre care a intretinut legaturi cinstite cu terile noastre, observate si de o p si de alta fara atitudini de suzeran si vasal, o purtare care nu i-a pL printului ardelean, si acesta a trimes atu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alti calatori subt Matei Basarab si Vasile Lupu

Aceasta se poate considera ca intiia calatorie a lui Kemeny in pa noastre, margenita la un scurt drum fara rezultat. Dupa trecere de ci ani insa, la 1644, Vasile Lupu a avut fata de Rakoczy, un om foarte de tre care a intretinut legaturi cinstite cu terile noastre, observate si de o p si de alta fara atitudini de suzeran si vasal, o purtare care nu i-a pL printului ardelean, si acesta a trimes atunci pe Kemeny sa faca anui mustrari, sprijinite pe acte, pe scrisorile insesi de legatura intre Moldov Ardeal, redactate, spune memoriul, si latineste si romaneste.

Caci, adauj era o vreme cind documentele diplomatice romanesti apar destul de alaturi de inscriptiile din biserici, care se faceau odinioara slavoneste nu: Asa fiind, atunci, la 1644, Kemeny patrunde in Moldova cu aceasta misi intovarasit de Acatiu Barcsai, care a ajuns pe urma principe al Ardeali un nobil de origine romaneasca (Janos = Akos, dar si "Iacos" i se z de-ai nostri). Dupa aceea Kemeny, trimes de noul print al Ardealului, Gheorghe Ra czy al II-lea, trufas si nestatornic domn, a tinut sa ia parte la casatoria f celei mai mari a lui Vasile Lupu, Maria, cu unul dintre cei mai puternici sen lituanieni, Ianus Radziwill.

Caci in Lituania nobilimea era ruseasca si de gie ortodoxa: unii lituanieni trecusera la catolicism, dar familiile cele n ramasesera ortodoxe, cu toate ca vorbeau poloneste, si au facut parte aristocratia polona pina la sfirsit.Invitatia de casatorie ni s-a pastrat, anume cea trimeasa princip de la Berlin sau, cum se zicea atunci, de la Colonia pe Sprea. E dat 1 novembre 1644, iar nunta a avut loc la 5 februar 16451. Solul intra pe la Trotus. li intimpina un boier, viitorul mehmendar, cauta pe oaspetii de sama la granita chiar. Ii aduce caii, si pornesc. Apro de intrarea in capitala, iese inainte marele vistier cu carata domneasca duce la un conac pompos.

Iarasi sa da un ospat, la care se vad vas acelea de argint. Kemeny are prilej sa vorbeasca romaneste cu voevoc In aceasta noua calatorie Kemeny a fost intovarasit nu numai de Bare care probabil stia foarte bine romaneste din cauza originii sale, si de Mariassy Istvan, impreuna cu alti nobili unguri. Din partea lui, mirele ver cu suita foarte numeroasa de oameni foarte bogati, ca unul care juca un important in regatul polon.

Avea o suita de 2 000 de poloni, o mica armata care intovarasa pe petit Trimesul ardelean face o comparatie intre felul cum erau imbracati ai si felul cum erau imbracati polonii si boierii moldoveni. Si de aici se v< ca Vasile Lupu avea o curte de o stralucire extraordinara. Om foarte bog stapinind multa vreme, avind ceea ce se cheama geniul financiar si, linga aceasta, o mare mindrie, care-1 facea sa se considere ca un pretend posibil la coroana Bizantului, -- odata polonii voiau sa faca o expeditie c ciata in contra Constantinopolului, si el se visa in situatia pe care scrierile pe care grecii i le adresau lui Vasile se vede ca in dorintile lor atribuiau --, datator de legi, dupa Basilicalele altui Vasile, Bizantinul, do nul Moldovei nu se lasa biruit de nimeni in ce priveste luxul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.