Alti calatori din intiia jumatate a secolului al xyii-lea pina la Vasile Lupu

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Acum, cind polonii au venit in Moldova, ei au gasit-o intr-un l ment de relativa liniste. Se ispravisera luptele intre Movilesti si adversa lor, acel Stefan Tomsa care luptase in Pirinei, batrinul soldat cu va experienta in ce priveste luptele din Occident: neamul lui Ieremia ca al lui Simion fusese inlaturat, cel dintii cu Constantin, care a domnit citi vreme in Moldova, cu Alexandru, cu Bogdan, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alti calatori din intiia jumatate a secolului al xyii-lea pina la Vasile Lupu

Acum, cind polonii au venit in Moldova, ei au gasit-o intr-un l ment de relativa liniste. Se ispravisera luptele intre Movilesti si adversa lor, acel Stefan Tomsa care luptase in Pirinei, batrinul soldat cu va experienta in ce priveste luptele din Occident: neamul lui Ieremia ca al lui Simion fusese inlaturat, cel dintii cu Constantin, care a domnit citi vreme in Moldova, cu Alexandru, cu Bogdan, cari, dusi la ConstantinoJ s-au turcit, iar celalt dind pe Gavril care a stapinit in Tara Romaneasca a fugit in Ardeal, unde s-a insurat, pe Moise, care a domnit in Moldo1 putin inainte de Vasile Lupu, adapostindu-se in Polonia, unde avea ru relatii, mosii si tot ce trebuia pentru a-si incheia batrinetele acolo, si Petru sau Petrascu, care, trecind si el in Polonia, ajunse vestitul Petru B vila, mitropolit de Chiev -- din tot neamul Movilestilor ramiind in pamin romanesc numai copilasul ingropat la Dobrovat, in bisericuta cea mica, si un mormint frumos. Se dusese si Toma cu cortegiul lui cel strasnic in ha rosii, cu halebardierii dupa dinsul pe strazile Iasilor, mai teribil in alaiuri cit in lupte, care, incun jurat de ura cumplita a boierilor, a fost chemat turci la Constantinopol, de unde n-a mai iesit niciodata.

Alti calatori din intiia jumatate a secolului al XVII-lea pina la Vasile Lupu
o introdusese Radu Mihnea. Chiar daca Vasile Lupu are o faima de impan -- si grecii il cintau astfel in poemele lor, asteptindu-1 sa intre in Constant nopol la un moment dat, spre a innoi vechea imparatie crestina ortodoxa -aceasta nu se datoreste traditiei de familie a lui Vasile, care era de neam ba canic, probabil aromanesc, din oameni parveniti, stramutati de ieri alalti ieri in Moldova, ci se datoreste influentei lui Radu Voda, ocrotitor al Agi Nicolae, tatal lui Vasile.

Daca s-a zis de Constantin Brancoveanu ca a fost un fel de Ludovic XlV-lea, apoi si Radu Mihnea a dat in Moldova un capitol de istorie care, su{ raportul stralucirii curtii, era vrednic sa preceada domnia munteana, asa d mareata a Brancoveanului.Calatorul polon spune ca a trecut pe la Hotin, care, cum am vazut, fusea amanetat polonilor.

A mai fost amanetat si pe vremea lui Despot, care capii tase in felul acesta bani si sprijin militar; a fost din nou amanetat pe vreme Movilestilor, dar, cind a trecut Kuszewicz, stapinirea polona, dupa pacea c turcii, in urma expeditiei personale, la Nistru, a sultanului Osman, nu im exista la Hotin. Drumul se facea atunci tot in diagonala, prin Basarabia d nord drept la Stefanesti.

Ambasadorul a intrat la Iasi, si aici 1-a primit Stefan Tomsa, care er inca in scaun. in Muntenia insa a fost primit de Radu si de fiul lui: Radu insua era bolnav de ochi, din care cauza a trebuit sa paraseasca la un moment da tara pentru a se ingriji. Fiului, ca unul care a fost asezat ca domn de foart' tinar, i s-a zis Copilul, Coconul. Drumetul a fost deci primit si de acest Ale xandru Coconul pe care-1 va supraveghea, in momentul cind se va intimpla c tatal sa lipseasca, mama lui, doamna Arghira.

I-au iesit inainte curtenii, s in fruntea lor acela care, pe vremea aceea, juca un rol foarte important p linga Radu Mihnea si familia lui, acea personalitate greceasca despre care . fost vorba si mai inainte, cel dintii diplomat al Moldovei pe atunci, Constan tin Batiste Vevelli. Cu dinsul era si polonul Kulkowski, plecat pe urma 1. Constantinopol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.