Alte metode de reprezentare a reliefului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Pentru reprezentarea reliefului pe harti in conditiile iluminarii verticale, Lehmann a propus hasurile, care sa fie trasate intre curbe de nivel imaginare consecutive, pe linia de cea mai mare panta.
Considerand ca inclinarile cele mai frecvente sunt cuprinse intre 0 si 45, acest interval a fost impartit in 9 sectoare de cate 5. Fiecare portiune se caracterizeaza printr-o anumita hasurati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alte metode de reprezentare a reliefului

Pentru reprezentarea reliefului pe harti in conditiile iluminarii verticale, Lehmann a propus hasurile, care sa fie trasate intre curbe de nivel imaginare consecutive, pe linia de cea mai mare panta.
Considerand ca inclinarile cele mai frecvente sunt cuprinse intre 0 si 45, acest interval a fost impartit in 9 sectoare de cate 5. Fiecare portiune se caracterizeaza printr-o anumita hasuratie, care reflecta inclinarea versantilor prin diferite tonalitati dependente de raportul negru-alb conform relatiei:

Conform diapazonului obtinut o suprafata orizontala este alba, un versant cu inclinarea de 22,5 gri, iar un versant de 45 este negru. Dimensiunile liniilor de hasuratie depind de inclinarea versantilor: cu cat inclinarea este mai mica hasurile sunt mai lungi, mai subtiri si mai rare, cu cat este mai inclinat, hasurile sunt mai scurte, mai groase si mai dese.

Diferiti cartografi au adus rectificari metodei, toate plecand de la ideea ca schimbarea pantei duce la schimbarea cantitatii de lumina reflectata.
Metoda hasurilor a fost larg utilizata in cartografie pana spre sfarsitul sec. XIX. In Romania hasurarea s-a facut dupa principiul iluminarii oblice. S-a considerat o iluminare a terenului dinspre NV sub un unghi de 45. Ca atare, toti versantii cu o inclinare sub 45 orientati spre NV sunt luminati, deci albi, iar cei opusi complet umbriti.

Desi metoda se caracterizeaza printr-un inalt grad de plasticitate, ea prezinta multe dezavantaje, care o fac din ce in ce mai putin utilizata. Hasurile incarca mult harta mai ales in regiunile muntoase, unde innegrirea este excesiva si nu mai permite introducerea altor semne conventionale. Desenarea regulata a hasurilor are un caracter rigid care duce la schematizari exagerate, impiedicand reprezentarea detaliilor. De asemenea, intocmirea unei astfel de harti necesita o munca migaloasa si un timp indelungat de executie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.