Alte manevre - masaj

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.37

nivel: Facultate

Masajul periostal combate fenomenele congestive, de contractura si le atenueaza pe cele dureroase, prin aplicare pe zona de proiectie periostala invecinata zonei afectate.
Dezavantajul metodei consta in faptul ca pacientul are dureri pe durata aplicarii presiunii.
Masajul periostal poate fi folosit in tratamentul sechelelor dupa afectiuni traumatice ale aparatului locomotor, intere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alte manevre - masaj

Masajul periostal combate fenomenele congestive, de contractura si le atenueaza pe cele dureroase, prin aplicare pe zona de proiectie periostala invecinata zonei afectate.
Dezavantajul metodei consta in faptul ca pacientul are dureri pe durata aplicarii presiunii.
Masajul periostal poate fi folosit in tratamentul sechelelor dupa afectiuni traumatice ale aparatului locomotor, interesand tesuturile ligamentare si musculare.

1.2. Masajul pe zone reflexogene Head
Aceasta modalitate de masaj se bazeaza pe faptul ca un anumit segment medular inerveaza, prin fibre nervoase vegetative, o arie viscerala si in acelasi timp inerveaza, prin fibre nervoase somatice, un dermatom, ce reprezinta o suprafata delimitata a tegumentelor.
Dupa Mackenzie si Head, in cazul unui viscer bolnav, impulsurile plecate de la acest nivel sunt proiectate de centrii superiori talamici pe zone somatice de la tegumente. Asa se explica, in cazul viscerelor abdominale, senzatiile de hiperestezie sau de durere proiectate pe tegumentele abdomenului din dreptul viscerului subiacent sau pe zone tegumentare situate la distanta.

Masajul zonei stomacului se aplica pe epigastru si hipocondrul stang. Se incepe cu o manevra calmanta, efleuraj circular al peretului abdominal, in sensul acelor de ceasornic, apoi se executa neteziri circulare in zona epigastrica.
Masajul zonei ficatului si a vezicii biliare incepe tot cu o manevra calmanta, neteziri circulare in sens orar al peretelui abdominal, apoi se executa efleurajul, incepand de la linia mediana in epigastru, pe sub rebordul costal drept pana in partea laterala a hipocondrului drept. Se mai pot efectua vibratii cu degetele sau cu palma in timpul fazei expiratorii.

Masajul intestinului subtire se efectueaza in zona ombilicala, cu efect calmant, incepand cu neteziri circulare ale peretelui abdominal in sens orar si continuate cu neteziri circulare in jurul ombilicului, in acelasi sens.Masajul colonului se face cu scopul de a-l stimula pe segmente incepand din flancul drept, continuand in mezogastru si pana in flancul stang. Initial se executa un efleuraj al peretelui abdominal, dupa care se trece la executarea unor neteziri cu ambele maini, in continuarea celeilalte, in sensul acelor de ceasornic.

Manevrele incep din zona iliaca dreapta, de la nivelul cecului, de-a lungul colonului ascendent, pana la unghiul hepatic, apoi spre stanga, de-a lungul colonului transvers pana la unghiul splenic. De aici netezirea se face in jos, pe flancul stang pana la fosa iliaca stanga, de-a lungul colonului descendent si sigmoid. Se poate aplica percutarea efectuata cu varful degetelor pe acelasi traseu si in acelasi sens.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.