Alte aspecte ale economiei sectorului public

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.36

nivel: Facultate

b) Politica monetara este o politica macroeconomica de ajustare a echilibrului economic prin rata dobanzii. In conditii de avant economic, se practica o rata a dobanzii mica, pentru a se stimula investitiile, iar in conditiile de boom economic, o rata a dobanzii mare.

Desigur, politica monetara capata o complexitate sporita in conditiile lipsei de lichiditate, cand rata dobanzii es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alte aspecte ale economiei sectorului public

b) Politica monetara este o politica macroeconomica de ajustare a echilibrului economic prin rata dobanzii. In conditii de avant economic, se practica o rata a dobanzii mica, pentru a se stimula investitiile, iar in conditiile de boom economic, o rata a dobanzii mare.

Desigur, politica monetara capata o complexitate sporita in conditiile lipsei de lichiditate, cand rata dobanzii este din punct de vedere teoretic zero si populatia prefera banii lichizi. Sub aspect practic, rata dobanzii nu poate inregistra nivelul zero, dar o lipsa de lichiditate este posibila si ingreuneaza derularea tranzactiilor prin posibile blocaje financiare in lant.

c) Politica ratelor de schimb urmareste mentinerea competitivitatii prin folosirea controlata a cursului de schimb si consolidarea schimburilor externe prin practicarea unor cursuri alternative de schimb atunci cand exista fluxuri de capital.
d) Politica de preturi si venituri se refera la stabilirea pe cale administrativa a unor limite minime sau maxime de pret la anumite bunuri, servicii sau resurse economice si controlul veniturilor prin sistemul taxelor negative (acestea reprezinta un fel de impozite inverse platite de guvern agentilor economici inclusiv populatiei pentru a completa nivelul de consum pana la nivelul consimtit de societate) si pozitive (acestea sunt impozitele percepute de stat).

2. Alte politici economice
Statul intervine in promovarea politicilor economice in scopul macrostabilizarii sociale si economice. Este vorba despre un ansamblu de politici de interventii, cum sunt: politica de echilibrare a bugetului de stat; politica economica de echilibrare a balantei de plati; politica economisirii, consumului si veniturilor; politica investitionala; politica de reglare a cererii si ofertei de bani; politica antiinflationista; politica antisomaj.

Unele dintre acestea folosesc instrumentele politicilor macroeconomice descrise anterior, iar altele insista pe utilizarea unor instrumente specifice considerate esentiale pentru inlaturarea dezechilibrelor economice. Dar toate trebuie corelate unele cu altele, in scopul evitarii unor scopuri contradictorii si aparitiei de conflicte intre variabilele economice.

3. Economia asistentei medicale
Sectorul public se implica in domeniul sanatatii prin mecanismele obisnuite, ale alocarii de cheltuieli cu aceasta destinatie. In plus, elaborarea de programe de asistenta medicala reprezinta o alta preocupare a sectorului public prin care se urmareste starea de sanatate a populatiei din punct de vedere statistic, ameliorarea acesteia, si imbunatatirea sistemului de asistenta publica medicala. Exista o adevarata industrie a asistentei medicale, in care se include toate serviciile oferite populatiei din punct de vedere medical in spitale, laboratoare, cabinete medicale si stomatologice, policlinici etc.

In prezent, economia asistentei medicale se confrunta cu doua aspecte esentiale: costurile si accesul.Costurile asistentei medicale sunt in cresterea atat din punct de vedere absolut, cat si relativ, ca pondere in produsul national brut. Cresterea cheltuielilor cu asistenta medicala nu inseamna automat imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

De altfel, calitatea asistentei medicale este greu de apreciat. De cele mai multe ori, cresterea duratei medii de viata a populatiei poate indica o ameliorare a sistemului de ingrijire medicala, respectiv a tratamentelor, a serviciilor medicale, a dotarii cu aparatura necesara a institutiilor sanitare etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.