Alta matematica - Nichita Stanescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.37

nivel: Gimnaziu

Prima strofă este un fel de pledoarie a titlului. Eul liric ne deslușește îngustele cărări ale matematicii în care existăm, în care trăim clipele. Sunt aduse drept argumente adevăruri care din păcate nu se situează pe aceeași lungime de undă cu propria noastră ființă(“Noi știm că unu ori unu fac unu,/ dar un inorog ori o pară/ nu știm cât face”). Îm acest moment al poeziei apar element[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alta matematica - Nichita Stanescu

Prima strofă este un fel de pledoarie a titlului. Eul liric ne deslușește îngustele cărări ale matematicii în care existăm, în care trăim clipele. Sunt aduse drept argumente adevăruri care din păcate nu se situează pe aceeași lungime de undă cu propria noastră ființă(“Noi știm că unu ori unu fac unu,/ dar un inorog ori o pară/ nu știm cât face”). Îm acest moment al poeziei apar elementele dintre cele mai distincte, aparținând unor domenii foarte diverse ale vieții reale și imaginare, am putea spune, sau ale compoziției artistice dacă este să ne referim la speciile genurilor literare.

Spre exemplu „inorogul” (dealtfel numit și licorn sau unicorn), este un animal mitologic, fiind reperezentat de un cal alb ce are un corn în mijlocul frunții căruia i se atribuie puteri miraculoase precum purificarea trupului sau izvor de viață. Această nouă matematică stabilește fără nici un semn de îndoială o relație logică, ce-i drept neobișnuită, dar validă, deoarece este propria matematică. În ea se pot înmulții inorogii cu perele, însă în cea în care trăiesc majoritatea oamenilor o astfel de înmulțire este considerată ca o aberație. O altă asociere inedită a cuvintelor se găsește într-o puternică imagine sugestivă reprezentată de un nor și o corabie; de această dată este vorba despre scădere.

Norii în infinitatea lor pe cer pot reprezenta o mare prin care se poate ajunge la propria tabelă matematică, compatibilă destinului eului liric. Corabia poate reprezenta o necunoscută, o eroare ce a avut loc în matematica rigidă în care poetul s-a simțit captiv, o imperfecțiune ce s-a născut prin geneza propriului corp în care se desfășoară. Această corabie poate fi calea spre adevărata întâlnire cu sinele, ea putând fi reprezentată foatre simplu la nivel senzorial printr-un gând. Acesta este și motivul pentru care se discută despre o scădere, fără corabie nu poți cutreiera marea, fără gând tu se poate zămisli ideea. Când veni vorba despre împărțire, Nichita Stănescu preia două elemente oarecum asemănătoare prin modul în care se privește literatura populară, balada în principal.

Matematica clasică nu permite această împărțire, însă am putea spune că matematica relativă a poetului poate și chiar este în stare să prezică rezultatul. Aceste două elemente (muntele și capra) duc gândul mai repede sau mai târziu(în funcție de persoană) la “Miorița” în care exista un raport de afinitate între ele, deci rezultatul acestei operații de împărțire poate fi considerat perfecțiunea, nonfigurativul ne mai având loc în această operație deoarece nu mai există, rezultatul este sublim prin geneza comună a argumentelor.

În cele din urmă revine argumentul forte al primei strofe ce constă în incapacitatea desăvârșirii iubirii încarnate în această ființă claustrofobică pentru matematica de rând. Este resimțit ușorul caracter ironic al acestui aspect al vieții cuplului, sugerat prin interjecția “vai”*(“dar eu și cu tine/ nu știm, vai nu știm cât facem”). Aceste versuri se răsfrâng asupra interlocutorului și sub forma unei ispite, poetul dorind să impulsioneze iubita spre a face primul pas către matematica relativă, oracol al propiei lor existențe duale.

În cea de-a doua strofă Nichita Stănescu copleșește cititorul prin cunoștințele sale inedite ale noului tip de matematică. Lexemul “desigur” poate fi considerat ca un argument în plus dând credit spuselor poetului. Refacerea realității prin intermediul cuvântului se realizează cu ajutorul unor expresii ce cad într-un fel de tentație în a crea un joc poetic. Asociera inovatore a diferitelor cioburi de fraze contravine așteptărilor pe care matematica formală le are;(“o plapumă/ înmulțită cu un iepure/face o roșcovană”). Cuvintele la acest nivel reprezintă ornamente ale ideii pe care poetul a creat-o, modul în care ea există și în care ar putea fi explicată.

Se crează o destăinuire a fluxului de conștiință vizual pe care însuși cel care îl trăiește ni-l descifrează. Pentru a crea o iluzie a concretului, și a evita încețoșarea pragmatismului din poezie, inorogul din prima strofă devine astfel “un cal”, para devine conopidă și varză, iar corabia se netamorfozează într-un tramvai. Totuși pentru a păstra o stare ondulatorie a sentimentului liric al trăirilor, apare lexemul “înger” care renaște dintre toate cuvintele prin profunda sa însemnătate. Trebuie amintit totuși caracterul ermetic al acestei strofe care lasă puțin spațiu interpretării însă oferă întregul univers contemplației spirituale a individului.

A treia strofă poate fi explicată printr-o analogie: precum în matematica rigidă există constanta Pi la fel și în acea a poetului există o constamtă, iar ea este reprezentată de către cuplu, pentru înmulțire ei sunt 1, dar și o roșcovană, pentru adunare și scădere ei sunt 0, dar în același timp și înger. Dacă Pi are o infinitate de zecimale, la fel și iuburea eului liric este nesfârșită. Poezia se înceie în mod sublim prin verurile “Pieri din mintea mea!/ Revino-mi în inimă!”. Se observă că ambele reprezintă niște verbe la imperativ adresate iubirii ca reminiscență a unui concret.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.