Alta Gralla - personaj secundar de drama psihologica - Act Venetian

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Actiunea piesei "Act Venetian" se petrece in secolul al XVIII-lea, la Venetia, "in ultimii ei ani de republica independenta", o perioada cand starea armatei si puterea economica slabisera total, republica fiind un loc al placerilor, al coruptiei, al comploturilor si crimelor. Mediul cultural al Venetiei este propice unui limbaj adecvat, capabil sa exprime metamorfozele launtrice ale personajelor, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alta Gralla - personaj secundar de drama psihologica - Act Venetian

Actiunea piesei "Act Venetian" se petrece in secolul al XVIII-lea, la Venetia, "in ultimii ei ani de republica independenta", o perioada cand starea armatei si puterea economica slabisera total, republica fiind un loc al placerilor, al coruptiei, al comploturilor si crimelor. Mediul cultural al Venetiei este propice unui limbaj adecvat, capabil sa exprime metamorfozele launtrice ale personajelor, care traiesc intr-o societate depravata, decazuta moral, dramaturgul reusind sa creeze o puternica tensiune dramatica si stari conflictuale intense.

Alta Gralla, personaj secundar, este sotia lui Pietro Gralla, fiica unui judecator din Zara. Ea fusese sedusa, pe cand era o copila nestiutoare, de Marcello Mariani, care o abandonase atunci cand se plictisise de ea. Alta devenise prostituata, apoi actrita usuratica si atragatoare pentru multi barbati.

Dupa o vreme, ea se casatoreste cu un barbat sobru, celebru si respectat, Pietro Gralla, dar nu poate uita prima dragoste si il cheama la ea pe Cellino, tocmai in noaptea in care sotul sau plecase la lupta impotriva piratilor. Ea este surprinsa de sotul intors pe neasteptate si pe care incearca sa-l ucida cu un pumnal pentru a-si salva amantul. Explicatia data de ea lui Gralla - "iubirea e oarba" - este tipica pentru orice femeie, adica ilustreaza ideea ca Alta reprezinta in aceasta drama eternul feminin.

Alta este mereu sincera, desi afirmatiile sunt adesea contradictorii in ceea ce priveste viziunea ei despre iubire: "Iubire intoarsa poate si ratacita, dar necontenit iubire... N-am vrut decat sa daruiesc... N-am vrut decat sa aduc bucurie". Comportamentul ei este, de asemenea, contradictoriu: Alta fuge din casa onorabila a tatalui sau pentru un aventurier, apoi paraseste viata libertina pentru cea sobra si austera alaturi de Pietro, pe care insa il insala cu Cellino, dar si pe acesta mai intai il respinge dupa ce il chemase in chioscul unde se retragea ea cu Pietro cand voiau sa se ascunda de lume, ca, in cele din urma, sa-si injunghie sotul cu pumnalul, pentru ca sa-l scape pe amant.

Ea ii marturiseste lui Cellino ca a fost o nebunie casatoria cu Gralla, iar acestuia ii declara ca l-a iubit intotdeauna pentru ca este superior tuturor barbatilor si ca tentativele de adulter si de asasinat fusesera dintr-o slabiciune inexplicabila. Dupa ce Pietro pleaca, Alta "se prabuseste moale pe podeaua de marmura", putand fi definite sugestiv de cuvinteie lui Cellino: "O femeie cu care ramai mai mult decat trebuie, te dispretuieste cautand neaparat pe un altul capabil s-o paraseasca... Uneori cred ca nici nu-i place sa te simta superior ei... O doare superioritatea si nici nu vrea sa fie protejata".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.