Alpinismul in Romania - istoric

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Un alt moment demn de consemnat, primul roman care a urcat pe Mont Blanc, la 2 octombrie 1877, a fost Radu Porumbarii.
Emil Terschak, de fel din Transilvania, cunoaste in amanuntime toate traseele clasice din Dolomiti si scoate in anul 1900 una din primele calauze ale acestor munti, in care toate traseele cunoscute pina atunci sint admirabil descrise si reprezentate grafic. In perioada anil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alpinismul in Romania - istoric

Un alt moment demn de consemnat, primul roman care a urcat pe Mont Blanc, la 2 octombrie 1877, a fost Radu Porumbarii.
Emil Terschak, de fel din Transilvania, cunoaste in amanuntime toate traseele clasice din Dolomiti si scoate in anul 1900 una din primele calauze ale acestor munti, in care toate traseele cunoscute pina atunci sint admirabil descrise si reprezentate grafic. In perioada anilor 19CO--1912, Theodor Rosetti-Solescu cunoaste traseele de stinca din Wilder Kaiser/Alpi si invata tehnica de folosire a corzii, pe care mai tirziu o aplica in Carpati.

Pe o baza larga, alpinismul romanesc s-a nascut si s-a dezvoltat in Carpati. Carpatii Sud-Estici de pe teritoriul Romaniei se caracterizeaza, din punctul de vedere al alpinistilor, prin inaltimea maxima de 2 543 m si prin forme de relief care permit cu usurinta accesul tuturor virfurilor. Pasunile alpine, care acopera chiar si cele mai inalte virfuri, au atras din timpuri stravechi pastorii, care si-au dus vara oile la pascut pe cele mai inalte culmi.

Exceptie au facut doar unele zone de abrupt, improprii sau chiar inaccesibile pentru oi. In schimb, aceste zone au devenit un refugiu pentru caprele negre si in consecinta au atras atentia vinatorilor, care le-au cercetat in amanuntime, cunoscind toate vaile de abrupt si brinele. Printre primii cunoscatori ai muntilor trebuie citati calugarii si sihastrii, chiar inaintea vinatorilor de capre, in special cei din Bucegi si Ceahlau.

Calugarii care au intemeiat schitul de la pestera Ialomitei, odata cu manastirea Sinaia la 1695, au escaladat, intre altele, Valea Horoabei inca inainte de 1840, in cautarea unei iesiri a pesterii pe versantul opus al muntelui Batrina, iesire de a carei existenta erau convinsi.O alta categorie de precursori ai drumetilor si alpinistilor au fost taranii si negustorii, care treceau muntii dintr-o parte in alta, mentinind neintrerupta legatura dintre cele trei principate romane de-a lungul timpurilor.

Se pare ca din aceasta ultima categorie de munteni s-au recrutat primele calauze care au condus pionierii drumetiei montane, acei tarani din Comarnic/Prahova de care pomenesc Mihai Haret si Nestor Ureche si care au condus pe "bucegistii" de acum 150 de ani! Si, bineinteles, nu trebuie uitati militarii, atit cei ce pazeau granitele cit si cei ce au facut Drimele ridicari geodezice din zonele montane.

Primele trasee alpine din Carpati parcurse de alpinisti pentru placerea cataratului au fost desigur crestele secundare nordice ale Fagarasului. Creasta Arpaselului nu a fost parcursa de alpinisti decit in 1912.
In Piatra Craiului erau cunoscute creasta principala, padinele versantului vestic si brinele. S-a deschis traseul Westwand -- drumul lui Deubel ("La Lanturi").In Bucegi, intre 1900--1916 se cunosteau urmatoarele vai de abrupt: Seaca din Jepi, Seaca din Caraiman, Valea Alba, Galbinele, Malinului, Verde, Seaca din Costila, Tapului, Urzicii, Morarului.

Perioada de la 1895--1924 este admirabil zugravita de Bucura Dumbrava, neobosita drumeata si alpinista din Carpati, in "Cartea Muntilor".
Primul razboi mondial marcheaza sfirsitul unei etape nu numai in istoria universala dar si in alpinism.Dupa razboi, se reia activitatea.Inca inainte de 1923 se traverseaza Acul Mare al Morarului, se urca Degetul Rosu si al treilea ac botezat de primii ascensio-nisti anonimi "Kronenturm" (Turnul Coroanei) si marcat in virf cu o firava cruce metalica, de unde i se trage numele actual de Acul Crucii.

In 1920--1927, Radu si Serban Titeica cerceteaza cu spiritul lor sistematic abruptul prahovean al Bucegilor si publica prima harta de detaliu al acestei zone in 1927--1928.In iarna lui 1929 se traverseaza creasta Fagarasului, de la Bilea la Plaiul Foii.Pina in 1932, Valea Seaca a Caraimanului era considerata cel mai dificil traseu alpin din Romania. In acel an s-a reusit premiera virfului Picatura, Spalatura Vaii Seci si Turnul Seciului.In 1933: Coltul Galbinelelor, Coltul Malinului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.