Alpinismul in Romania

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Facultate

In ordinea importantei pentru alpinism, Bucegii si Piatra Craiului se situeaza detasat in fruntea listei, atit prin numarul si dificultatea traseelor, cit si prin amplasamentul lor la mare altitudine. In jurul Brasovului, centru al sporturilor de iarna, se mai grupeaza, in afara Bucegilor si a Pietrei Craiului, si alte masive propice alpinismului, cum sint: Postavarul, Piatra Mare, Ciucasxul, prec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alpinismul in Romania

In ordinea importantei pentru alpinism, Bucegii si Piatra Craiului se situeaza detasat in fruntea listei, atit prin numarul si dificultatea traseelor, cit si prin amplasamentul lor la mare altitudine. In jurul Brasovului, centru al sporturilor de iarna, se mai grupeaza, in afara Bucegilor si a Pietrei Craiului, si alte masive propice alpinismului, cum sint: Postavarul, Piatra Mare, Ciucasxul, precum si Muntii Persani (Cheile Virghisului).

Pornind de la Brasov de-a lungul arcului carpatic, in sensul acelor de ceasornic, intilnim zone de abrupt in muntii Fagarasului, Paringului, Retezatului, Cernei, Banatului, Apuseni. Gutii, Rarau, Ceahlau, cit si in grandioasele Chei ale Bicazului, cu unele trasee mai dure chiar decit cele din Bucegi.Crestele de mare altitudine pe care se practica alpinismul de iarna apartin Fagarasului, Paringului. Retezatului, Pietrei Craiului, Rodnei. O performanta deosebita o reprezinta traversarea completa a crestei Carpatilor meridionali de la Valea Cernei in Valea Prahovei.

Pentru alpinismul de iarna prezinta interes si o serie de creste secundare, ca de exemplu crestele nordice ale Fagarasului, precum si marii pereti nordici ai piscurilor fagarasene.Daca din vremuri stravechi ciobanii si vinatorii colindau muntii cu scopuri practice, in secolul trecut au aparut in Carpati primii "cuceritori ai inutilului". Daca Vf. Omul a fost urcat de turisti inca din anul 1839 (profesorul A. I. Vaillant si slugerul Angelescu), zona de abrupt a Bucegilor a ramas inca multe decenii "terra incognita" socotita inaccesibila.

Abia la inceputul secolului nostru, calauziti de vinatorii de capre Nicolae Gelepeanu, Nicolae Butmaloiu, Tunaru si altii, primii "bucegisti" Nicolae Bogdan, Nestor Ureche si fratii Haret s-au aventurat in zona de abrupt, incepind din 1921, fratii Radu si Serban Titeica au patruns peste tot unde se putea merge fara mijloace tehnice: peretele Albisoarelor, Valea Galbinelelor, Ripa Zapezii, Valea Adinca. Cercetarile lor sistematice au dus la intocmirea primei harti a abruptului Bucegilor.

Bucura Dumbrava relateaza despre o escalada la coarda in Coltii Morarului, cu Th. Rosetti Solescu, care facuse scoala in masivul Wilder Kaiser. Prin 1930 un grup de tineri formeaza Gruparea Alpina, in 1933 apare Buletinul Alpin sub redactia lui Nicolae Dimitriu, iar in 1934 se constituie, de catre G. Frim, Udriste-Olt, Al. Steopoe si Petre Balaceanu, Clubul Alpin Roman. Prima lista a traseelor alpine din 1935 cuprinde, in afara traseelor "usxoare" (ca Valea Alba, Valea Morarului), 22 trasee de dificultate "medie" (de exemplu, Valea Galbinelelor) si 9 trasee "grele" (de exemplu, Vf. Picatura, Hornul Central).

Dar chiar in acelasi an, la 20 octombrie 1935, Nicolae Baticu, cu doi tovarasi, realizeaza premiera Peretelui Galbinelelor pe traseul Furcilor, adevarat pionierat in istoria alpinismului romanesc. Drumul spre pereti fiind astfel deschis, Toma Boerescu trece pentru prima oara Marea Surplomba din Peretele Galbinelelor in 1938. Curind este escaladat uriasul perete al Vaii Albe prin Fisura Centrala, iar Nicolae Baticu si Emilian Cristea realizeaza premiera Pintenului Vaii Albe si a Celor Trei Surplombe din Peretele Galbinelelor in 1946.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.