Alpinism in Bucegi

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.64

nivel: Facultate

Toate acestea ca si primele notiuni de catarare nu se pot invata numai din carti, ci din experienta proprie pe teren, de preferinta nu ca autodidact, ci sub indrumarea unui alpinist cu experienta sau instructor competent, evitandu-se astfel intamplarile nedorite sau chiar accidentele. Pentru aceasta exista scoli si tabere de initiere in alpinism organizate de cluburi si asociatii de munte sau de F[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alpinism in Bucegi

Toate acestea ca si primele notiuni de catarare nu se pot invata numai din carti, ci din experienta proprie pe teren, de preferinta nu ca autodidact, ci sub indrumarea unui alpinist cu experienta sau instructor competent, evitandu-se astfel intamplarile nedorite sau chiar accidentele. Pentru aceasta exista scoli si tabere de initiere in alpinism organizate de cluburi si asociatii de munte sau de Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE). Caci, orice s-ar spune, alpinismul este un sport periculos iar moartea pe munte nu este niciodata un act de eroism ci o dovada de ignoranta, inconstienta si de mare prostie in multe cazuri.

Unde se termina drumetia si incepe alpinismul? Definitia alpinismului cuprinde notiunea de pericol. Pentru a evita pericolul, in afara de cunostinte tehnice si o pregatire fizica si psihica corespunzatoare sunt necesare materiale specifice, incaltaminte si coarda; in faza urmatoare pitoane si carabiniere iar in final materiale din ce in ce mai sofisticate: bucle expres, pene sau "nuci", friend-uri, pitoane de expansiune.

Catararea libera, eventual solo, fara autoasigurare, fara coarda, ramane rezervata unei elite absolute, perfect pregatita, perfect constienta de pericole si capabila sa le faca fata.
Incepatorii vor aborda traseele gradat, in functie de dificultate, in echipa de 2-3 persoane, folosind toate mijloacele de asigurare moderne si de cea mai buna calitate.

Specifica Bucegilor este roca sedimentara: calcarul si mai ales conglomeratul, respectiv straturi groase de conglomerat intre care se interpun straturi subtiri de gresie. Acestea din urma fiind mai moi si mai expuse eroziunii au dat nastere branelor si surplombelor. Branele cuprind o vegetatie bogata: molizi, zade, zambri, jnepeni, flori si ierburi de tot felul. In pereti, in multe fisuri, unele chiar foarte mici, sunt pernite de iarba periculoase pentru catarator.

Ultimul avertisment se refera la pitoanele de asigurare; multe dintre ele sunt din anii 1935-1948 ai CAR (Clubul Alpin Roman), altele din 1948-1970, toate din otel moale ruginite si slabite de intemperii. Este obligatoriu sa le privim cu multa circumspectie si sa nu punem prea multa baza pe rezistenta lor inlocuindu-le treptat cu pitoane moderne iar in regrupari sa folosim oricum doua pitoane sigure. Laudabil este faptul ca in ultimii ani unii tineri cataratori au schimbat, in unele dintre cele mai mai dificile si populare trasee (Fisura Albastra, Sperantei...), multe pitoane uzate cu pitoane de mare siguranta.

De precizat ca FRAE are un proiect de reamenajare a traseelor de alpinism.In incheiere, dar nu ultima ca importanta este observatia ca in lipsa marcajelor, intrarile in trasee sunt dificil de descoperit si cineva care nu cunoaste Bucegii este bine sa apeleze la un cunoscator al locurilor si sa ceara informatii suplimentare asupra starii traseelor pe care intentioneaza sa le parcurga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.