Alimente functionale pentru mentinerea sanatatii

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Alimentele functionale sunt produse alimentare precum si componente ale acestora, care imbunatatesc starea generala de sanatate a consumatorilor, evita riscul imbolnavirilor, amelioreaza calitatea fizica sau psihica a vietii, precum si capacitatea de recuperare dupa exercitii fizice extenuante sau diverse boli. Alimentele functionale sunt fara indoiala fenomenul major in stiinta si productia alime[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimente functionale pentru mentinerea sanatatii

Alimentele functionale sunt produse alimentare precum si componente ale acestora, care imbunatatesc starea generala de sanatate a consumatorilor, evita riscul imbolnavirilor, amelioreaza calitatea fizica sau psihica a vietii, precum si capacitatea de recuperare dupa exercitii fizice extenuante sau diverse boli. Alimentele functionale sunt fara indoiala fenomenul major in stiinta si productia alimentelor la acest sfarsit de mileniu.

Apreciind ca unele alimente si componente alimentare denumite functionale au un efect benefic asupra sanatatii si pot trata sau preveni imbolnavirile, Uniunea Europeana a constituit in 1996 Comisia Europeana de Actiune privind Stiinta Alimentelor Functionale formata din specialisti din industria alimentara si agricultura, grupari guvernamentale sau interguvernamentale si comunitatea stiintifica. Scopul acestei actiuni concertate a fost de a stabili o retea interdisciplinara care sa evalueze in mod critic baza stiintifica necesara pentru a sustine ca anumite alimente si componente alimentare influenteaza pozitiv sanatatea omului,

sa examineze cunostintele stiintifice actuale, cu precadere dintr-o perspectiva functionala, sa stabileasca corelatia dintre unele modificari tehnologice ale alimentelor sau componentelor acestora si efectele benefice asupra sanatatii. Cei 73 de specialisti din aceasta comisie au constatat o ramanere in urma a tarilor europene in domeniul alimentelor functionale, in comparatie cu SUA sau Japonia.
Conceptul de aliment functional este originar din Japonia si este practicat de alimentatia traditionala din unele tari din Asia cu efecte benefice asupra sanatatii.

Denumirea acestor produse provine de la aportul unor componente (vitamine, substante minerale) din compozitia lor care confera consumatorului o mai buna functionare a organismului si un plus de sanatate. Fie ca este vorba de alimente traditionale care au fost imbogatite cu vitamine, saruri minerale, lecitina, iod etc., fie de alimente a caror valoare nutritiva a fost amplificata prin utilizarea unor tehnologii speciale sau anumite tehnici genetice, toate urmaresc acelasi scop: sanatatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.