Alimentatie - masina de curat cartofi

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din cauza temperaturii ridicate a aburului un strat de sub coaja se patrunde termic. Din instalatia de descarcare, cartofii trec in masina de curatire si spalare in care coaja usor este inlaturata.
Prin metoda chimica se intelege prelucrarea cartofilor cu solutii alcaline. Aceasta metoda poate fi diferita dupa tehnologie in dependenta de substantele utilizate, de procesul de actiune a acest[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimentatie - masina de curat cartofi

Din cauza temperaturii ridicate a aburului un strat de sub coaja se patrunde termic. Din instalatia de descarcare, cartofii trec in masina de curatire si spalare in care coaja usor este inlaturata.
Prin metoda chimica se intelege prelucrarea cartofilor cu solutii alcaline. Aceasta metoda poate fi diferita dupa tehnologie in dependenta de substantele utilizate, de procesul de actiune a acestora s.a.. dupa prelucrarea alcalinica cartofii se curata in masini cu role dupa care se spala de preparatul chimic. La finele etapei sta prelucrarea cartofilor cu solutie de sare de lamiita sau otet (oricare alt acid alimentar) pentru neutralizarea resturilor de baza.


Metoda chimica si cea de abur poate fi combinata impreuna. Aici se presupune prelucrarea cartofilor in agregate chimice si termice. Procesul incepe cu prelucrarea cartofilor cu solutie de 12% de soda caustica la temperatura de 75-80AsC timp de 10 min., dupa care se supune actiunii aburilor la presiunea de 0,5 - 0,6 Mpa timp de 1 minuta.
Principiul de functionare a masinilor mecanice de curatare a cartofilor costa in indepartarea stratului exterior cu ajutorul suprafetei abrazive a organului de lucru si a peretilor camerei de lucru. In timpul curatarii in camera de lucru se injecteaza un flux de apa care spala bucatile de coaja ce au fost indepartate de pe cartof si care ajuta la descarcarea cartofilor din camera de lucru.

Uniformitatea curatirii in mare masura va depinde de uniformitatea frecarii intregii suprafete a cartofului cu materialul abraziv al componentelor de lucru ale masinii si deasemenea de intensitatea alipirii cartofului de aceste suprafete si de viteza de miscare dintre acestea. In acelasi timp, o actiune prea puternica asupra cartofului pe suprafata abraziva duce la deteriorarea cartofului si defprmarea acestuia. Factorii ce influenteaza asupra uniformitatii curatirii cartofilor depinde de forma organului si camerei de lucru, dar deasemenea si de traiectoria si viteza de miscare a cartofului in camera de lucru a masinii de cuatat cartofi.

Pentru a obtine deseuri reduse si curatare frumoasa, cartofii necesita a fi calibrati preeliminar. In urma curatarii mecanizate a cartofilor ramin ochiuri care trebuiesc inlaturate manual. Acest proces ia mult timp, de aceea se tine cont de sortul cartofilor si de calitatea sortarii acestora. O alta iesire din situatie ar fi metoda curatarii profunde, care presupune indepartarea stratului mult mai gros de pe cartof si ceea ce duce evident la pirderi mult mai mari - 50-55%, in cazul in care deseurile nu sunt mai apoi utilizate in scopuri tehnice. Insa totusi cel mai important este ca se inlatura partea cea mai importanta din punct de vedere nutritionist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.