Alimentatia pe timpul desfasurarii activitatilor in munti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Atat valoarea ratiei alimentare, cat si continutul acesteia se stabilesc in functie de efortul depus, de starea timpului si de temperatura. Echilibrarea alimentatiei permite organismului sa se apere impotriva frigului si oboselii. Efortul facut in deplasarile in munte supun organismul la un consum suplimentar de substante hranitoare. Alimentele intrebuintate si transportate pe munte de catre alpin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimentatia pe timpul desfasurarii activitatilor in munti

Atat valoarea ratiei alimentare, cat si continutul acesteia se stabilesc in functie de efortul depus, de starea timpului si de temperatura. Echilibrarea alimentatiei permite organismului sa se apere impotriva frigului si oboselii. Efortul facut in deplasarile in munte supun organismul la un consum suplimentar de substante hranitoare. Alimentele intrebuintate si transportate pe munte de catre alpinisti trebuie sa aiba un volum redus, sa fie nealterabile si usor asimilabile.
Nevoia de calorii sporeste proportional cu cresterea temperaturii negative.

In cimpie, spre exemplu, un drumet are nevoie de 3 000-3 980 calorii pe zi, pe cand in munte acelasi om consuma 4 086-6 100 calorii pe zi. La cimpie, cand temperatura este de 0C sporul trebuie sa fie de 500 calorii pe zi; la munte la o temperatura de 10C sporul este de 1 500 calorii. Varietatea si digestibilitatea alimentelor inving lipsa de pofta de mincare provocata de efectul inaltimii. Frigul, oboseala, inaltimea genereaza uneori deranjamente stomacale.

In consecinta trebuie sa se evite consumarea brinzeturilor, a zaharului in cantitati mari, a compoturilor pe baza de conservant si a fructelor -- alimente care produc fermentatie. Peste altitudinea de 2 000 m sunt preferate alimente semilichide si lichide. Datorita repercursiunilor asupra digestiei, se va evita cu desavirsire consumarea la o singura masa a intregii ratii alimentare destinata pentru toata durata deplasarii. Pe timpul desfasurarii drumetiei in munti se va minca cite putin, Jnsa des, mai copios in ajun si dupa inapoierea din munte.

ALIMENTATIA IN CONDITII DE TEMPERATURA SCAZUTA
Hranirea pe timp de iarna prezinta o importanta deosebita, deoarece efortul depus pe timpul deplasarii supune organismul la un consum suplimentar de substante hranitoare (in special zaharuri si bauturi calde). Ratia zilnica a unui alpinist se fractioneaza in 3 mese, ce se servesc dimineata, la prinz si seara. In situatia ca ratia este servita la doua mese pe zi meniul poate fi urmatorul:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.