Alimentatia in hipoglicemii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Facultate

Exista uneori, in practica si cazuri de hipoglicemie falsa, termen ce se aplica unei valori glicemice scazute obtinuta la laborator, care provine de fapt de la un individ normoglicemic. Aceasta eroare apare ca rezultat al glicolizei anaerobe din celulele sanguine, concentratia glucozei in proba scazand cu 7% pe ora daca sangele este pastrat la temperatura camerei. Efectul este amplificat daca sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimentatia in hipoglicemii

Exista uneori, in practica si cazuri de hipoglicemie falsa, termen ce se aplica unei valori glicemice scazute obtinuta la laborator, care provine de fapt de la un individ normoglicemic. Aceasta eroare apare ca rezultat al glicolizei anaerobe din celulele sanguine, concentratia glucozei in proba scazand cu 7% pe ora daca sangele este pastrat la temperatura camerei. Efectul este amplificat daca sunt prezente multe celule albe (leucocitoza severa). Pentru rezultate corecte este necesara fie prelucrarea imediata a probei, fie pastrarea ei la gheata sau in eprubete cu fluorura de sodiu [10].

Diagnosticul hipoglicemiei nu necesita deci, decat determinarea glicemiei. Pentru a stabili etiologia ei sunt necesare si alte investigatii de laborator: corpii cetonici urinari (de obicei exclud suprainsulinizarea), teste ale functiei hepatice si renale, proinsulina, peptidul C, raportul insulinemie/glicemie, testul cu Cosyntropin, postul de 72 de ore, testul de toleranta la glucoza (in hipoglicemiile reactive), testul la glucagon, testul cu fructoza, testul cu leucina, testul cu galactoza, testul de supresie cu diazoxid, ecografia abdominala, tomografie computerizata, determinari toxicologice in sange si urina.

O hipoglicemie este severa atunci cand pacientul nu poate interveni singur pentru a o corecta. De obicei hipoglicemiile organice sunt forme severe, cu prognostic vital, iar atitudinea de urmat este una de urgenta. Principala manevra de diagnostic si totodata prima intentie de tratament este administrarea glucozei. In conditii de spital, se administreaza intravenos glucoza necorectata 33-50%, 50 ml in 3-5 minute in orice caz in care pacientul este necooperant sau daca exista risc de aspiratie la tentativa de administrare orala de hidrati de carbon.

Este important sa nu se administreze subcutanat solutia concentrata de glucoza pentru ca fiind hipertona poate cauza necroza locala si durere intensa. Dupa administrarea glucozei, de obicei raspunsul este rapid si pacientul isi revine cu exceptia cazurilor cand hipoglicemia este de mai mult timp si la pacientii varstnici. Chiar dupa revenirea prompta a pacientului exista riscul de a repeta hipoglicemia, deoarece bolusul de glucoza trateaza simptomele si nu cauza hipoglicemiei.

In continuare, se va institui deci, perfuzie venoasa cu glucoza 5% sau 10% in functie de severitatea hipoglicemiei, in cazurile de hipoglicemii care nu se datoreaza supradozarii insulinei. In acest timp se poate evalua cauza hipoglicemiei protejand in acelasi timp pacientul de recurenta. Este important sa nu se creasca prea mult glicemia, valorile ideale fiind aproximativ 100 mg% [10]. La cazurile de intoxicatie sau supradozare cu medicatie antidiabetica orala exista un risc foarte mare de hipoglicemie recurenta la intreruperea perfuziei, prin hiperinsulinism, daca valorile glicemiei sunt exagerate in timpul perfuzarii cu glucoza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.