Alimentatia corecta a unui adolescent

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.50

nivel: Liceu

Modificari importante privind comportamentul alimentar survin la adolescenti. Deseori, tendinta lor de independenta, care genereaza unele conflicte cu parintii, se rasfrange si asupra modului de alimentatie.Stomacul preadolescentilor si adolescentilor este sensibil. Din acest motiv trebuie multa precautie in folosirea alimentelor condimentate si picante. Trebuie interzis consumul de alcool si cafe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimentatia corecta a unui adolescent

Modificari importante privind comportamentul alimentar survin la adolescenti. Deseori, tendinta lor de independenta, care genereaza unele conflicte cu parintii, se rasfrange si asupra modului de alimentatie.Stomacul preadolescentilor si adolescentilor este sensibil. Din acest motiv trebuie multa precautie in folosirea alimentelor condimentate si picante. Trebuie interzis consumul de alcool si cafea in timpul perioadei de crestere, pana la varsta adulta.
Pe masura ce copilul creste, glucidele detin un rol din ce in ce mai important in ratia alimentara, deoarece nevoile energetice sunt sporite. Treptat ratia de lipide scade, si cea de glucide creste.

Acoperirea ratiei de glucide, in afara de cea din legume si fructe, se face prin paine si fainoase. Pentru copil este preferabila painea neagra si intermediara, care contine mai multa celuloza si combate astfel constipatia. In plus, painea neagra are mai mult fier, fosfor, calciu si magneziu decat painea alba. Cu toate acestea, acidul fitic din painea integrala contribuie la eliminarea unei cantitati mai mari de calciu prin fecale, motiv pentru care trebuie sa prevedem un aport sporit de calciu in alimentatia copiilor. Aceasta nevoie de calciu o rezolva consumul zilnic de lapte si branza.

Nevoile de vitamine pot fi acoperite prin consumarea de: carne, lapte, branza, oua, peste, frisca, unt, paine, legume si fructe.
I. Ratia alimentara a copilului
Alimentatia zilnica, factor important pentru cresterea si dezvoltarea copilului.Termenul de crestere se refera la cresterea corporala datorita multiplicarii celulelor din organism; dezvoltarea se refera la cresterea complexitatii functiilor organismului si in special la modificarile complexe privind dezvoltare psihica si comportamentul. Cresterea cat si dezvoltarea se fac in etape neuniforme. Astfel cresterea rapida ce are loc in timpul vietii intrauterine pana la nastere si in timpul copilariei este urmata de o lunga peroada de crestere treptata dupa care se accelereaza din nou in perioada adolescentei.

Alimentatia corecta este fundamentala pentru cresterea fizica si dezvoltarea copilului. Este cunoscut faptul ca relatiile cele mai timpurii ale copilului sunt asociate cu hrana si pe toata perioada cresterii hrana continua sa fie factorul cel mai important in dezvoltarea acestuia

In afara datelor somatometrice si a datelor suplimentare privind nutritia copilului pe care ni le poate furniza mama, profesorul, medicul pediatru sau cel scolar, autorii americani mentioneza anumite caracteristici care definesc un copil bine crescut:Senzatia unei bune stari de sanatate: vioi, interesat in activitatile specifice varstei, viguros, fericit;Vitalitate: rezistenta la efort, isi revine rapid dupa oboseala, privirea linistita, nu dormiteaza la scoala, somn bun in timpul noptii;

Greutate: normala pentru inaltime, varsta si constitutie;Postura: dreapta, bratele si picioarele drepte, abdomenul retras, pieptul bine dezvoltat, proeminent;Dintii: drepti, fara a fi impinsi unii peste altii;Gingiile: solide, de culoare roz, fara semne de sangerare;Pielea: neteda, usor umeda, cu luciu sanatos, cu mucoasele roz-rosietice;Ochii: limpezi, stralucitori, fara cearcane de oboseala in jur;Parul: lucios, scalp sanatos;Muschii: solizi, bine dezvoltati;Controlul nervos: atentie buna pentru varsta respectiva, comportare corecta cu cei din jur, sa nu fie nervos sau agitat, sa nu ridice tonul si sa nu se enerveze cu usurinta;

Modificarile privind inaltimea si greutatea urmeaza un anumit ritm de-a lungul copilariei dar varsta cronologica la care au loc schimbarile mai importante variaza foarte mult, astfel incat nu putem compara totdeauna un copil cu altul de aceeasi varsta.

Pana la sfarsitul primului an de viata ritmul de crestere scade considerabil. In al doilea an de viata copilul castiga 4-5 kg si in acest mod realizeaza o greutate de patru ori mai mare decat la nastere. Dupa al doilea an, pana in perioada de preadolescenta (10-13 ani) copilul castiga anual in greutate aprox. 2-3,5 kg.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.