Alimentatia animalelor domestice

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intre diferite substante nutritive exista un raport de interdependenta si conditionare reciproca. Din aceasta cauza, este necesar ca hrana animalelor sa cuprinda toate aceste substante nutritive, deoarece lipsa sau insuficienta uneia, poate atrage dupa sine insuficienta alteia. Asa, de exemplu, in cazul insuficientei vitaminei D apar simptomele lipsei de calciu din hrana. Este necesar deci sa se c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alimentatia animalelor domestice

Intre diferite substante nutritive exista un raport de interdependenta si conditionare reciproca. Din aceasta cauza, este necesar ca hrana animalelor sa cuprinda toate aceste substante nutritive, deoarece lipsa sau insuficienta uneia, poate atrage dupa sine insuficienta alteia. Asa, de exemplu, in cazul insuficientei vitaminei D apar simptomele lipsei de calciu din hrana. Este necesar deci sa se cunoasca aprofundat rolul pe care il joaca substantele nutritive in organism si raporturile dintre aceste.

Pentru a putea indeplini functiile amintite in organism, hrana trebuie sa aiba o anumita valoare nutritiva.
Prin valoare nutritiva a unui furaj sau a unei ratii, se intelege capacitatea respectivului furaj, sau ratie, de a satisface cerintele organismului animal in principii nutritivi, in asa fel incat sa se asigure o desfasurare normala a proceselor fiziologice.
Valoarea nutritiva a furajelor si ratiilor este determinata de rezultatul interactiunii dintre furaje si organism, deci masura in care proprietatile furajului si forma de prezentare a componentelor lui corespund particularitatilor biologice ale animalului, precum si modul in care influenteaza cresterea, sanatatea, functia de reproductie si productivitatea animalelor.

Asadar, valoarea nutritiva a unui furaj sau a unei ratii nu este aceeasi pentru toate animalele, ci difera in functie de specie, categorie de varsta si forma de productie.
Valoarea nutritiva a furajului se exprima prin diferite unitati de masura, stabilite in mod conventional, pe baza diferitelor criterii.
Metodele pentru aprecierea valorii nutritive, a furajelor si ratiilor au evoluat in decursul timpului, paralel cu imbogatirea cunostintelor in domeniul alimentatiei. S-a incercat aprecierea valorii nutritive dupa compozitia chimica bruta a furajelor; cele care au o cantitate mai mare de substante nutritive brute vor avea si o valoare nutritiva mai ridicata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.