Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Exista sase deosebiri intre aliajele pentru tehnica metalo-ceramica si tehnica metalo-acrilica.
1. Un aliaj pentru metalo-ceramica trebuie sa fie capabil sa produca oxizi pe suprafata sa pentru a putea realiza legaturi chimice cu ceramica dentara. Aliajele de baza care sunt formate din metale comune au trebuinta naturala de a forma oxizi cand se ridica temperatura la cea de fuziune a cerami[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic

Exista sase deosebiri intre aliajele pentru tehnica metalo-ceramica si tehnica metalo-acrilica.
1. Un aliaj pentru metalo-ceramica trebuie sa fie capabil sa produca oxizi pe suprafata sa pentru a putea realiza legaturi chimice cu ceramica dentara. Aliajele de baza care sunt formate din metale comune au trebuinta naturala de a forma oxizi cand se ridica temperatura la cea de fuziune a ceramicii.
Pe de alta parte, aliajele nobile se prezinta complet diferit, mai ales cele cu continut mare de Au. Componentele nobile nu oxideaza, de aceea este nevoie de procente mici de metale comune: Cu, Zn, pentru a se putea produce oxizi.

2. Un aliaj metalic pentru metalo-ceramica va fi astfel elaborat incat coeficentul sau termic de expansiune sa fie putin mai mare decat al invelisului de portelan pentru a mentine sub tensiune fixarea ceramicii pe capa metalica. Cu toata legatura chimica puternica intre ceramica si oxizii aliajului metalic poate aparea fractura invelisului ceramic daca aliajul si ceramica nu sunt compatibile termic.
3. Aliajul metalic trebuie sa aiba interval de topire mult mai inalt decat cel pentru aliajul ars pe el. Aceasta diferenta de temperatura este necesara pentru ca sinterizarea ceramicii in faza matura (de glazurare) sa se faca fara distorsiuni sau chiar topirea aliajului de suport.

4. Aliajul nu trebuie sa se distorsioneze la temperatura de ardere a portelanului. Proprietatea de a nu avea schimbari dimensionale la temperaturi inalte se mai numeste "rezistenta la temperatura" sau "rezistenta la prabusire".
5. Orice aliaj care este dificil de topit, turnat, prelucrat si lustruit nu este preferat de tehnician chiar daca celelalte proprietati sunt foarte bune (legaturi chimice puternice...).
6. Un aliaj pentru metalo-ceramica trebuie sa fie biocompatibil. Usurinta prelucrarii de catre medic si tehnician, pretul de cost accesibil nu trebuie sa predomine asupra riscului pentru sanatatea pacientului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.