Aliaje nichel - crom

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.81

nivel: Facultate

Dat fiind cantitatile mici eliberate si timpul biologic deinjumatatire scurt al Ni trebuie exclus atacul systemic toxic. Nu putem insa exclude o actiune toxica locala, care poate aparea si pentru alte metale. Un asemenea fenomen poate aparea in cazul finisarii incorecte de catre technician a piesei protetice.

Se stie ca Ni elementar este nociv pentru plamani. Aceasta informatie a fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aliaje nichel - crom

Dat fiind cantitatile mici eliberate si timpul biologic deinjumatatire scurt al Ni trebuie exclus atacul systemic toxic. Nu putem insa exclude o actiune toxica locala, care poate aparea si pentru alte metale. Un asemenea fenomen poate aparea in cazul finisarii incorecte de catre technician a piesei protetice.

Se stie ca Ni elementar este nociv pentru plamani. Aceasta informatie a fost furnizata de industria otelului. Muncitorii (de la turnatorii) sunt expusi unor cantitati semnificative de pulbere si vapori de Ni. Acesta a fost punctual de plecare pentru de monstrarea aliajelor de Ni-Cr, fara a se lua in consideratie urmatoarele elemente:

• Aceste concentratii mari nu sunt atinse nici in laboratorul de tehnica dentara nici in cavitatea bucala;
• Aliajele luate in calcul sunt in majoritate oteluri ( aliaje ale fierului ce contin 8-10% Ni),iar proprietatile lor chimice sunt diferite de cele ale aliajelor dentare;
• In cavitatea bucala nu se elibereaza particule (Ni elementar), ci ioni, in concentratii foarte mici;
• Difuziunea(resorbtia ) Ni si a altor metale este in general mult mai insemnata la nivelul plamanilor decat la nivelul tractului gastro-intestinal.

Aplicare simpla a datelor obtinute din industrie in cazul aliajelor dentare este o greseala. Nici aplicarea inverse a rationamentelor nu este valabila. Tehnicianul dentar trebuie sa se protejeze de pulberile existente in laborator, oricare ar fi acestea. Se cunoaste nocivitatea pulberilor de aliaje nenobile si a materialelor de acoperire care contin cuart, dar nu se cunosc multe despre metalele nobile, rasini sau ceramici.

Nichelul in aliajele dentare

Aliajele de Ni-Cr contin pana la 70% Ni. In stomatologie sunt utilizate mai multa tipuri de aliaje care contin Ni:
• Aliaje Ni-Cr-Fe (tip wipla, clasice),Ni 48-66%;
• Aliaje Ni-Cr, care contin si procente mici de Mo, Al, Mn, Be, Cu, Co, Ga, Fe pentru a imbunatati anumite proprietati ale aliajului, Ni 48-66%

• Aliaje Co-Cr_Ni, utilizate in tehnologia protezei scheletate.
Eliberarea ionilor metalici din aceste aliaje este determinate de procentul de Cr, care trebuie sa fie peste 20 %, pentru o pasivare corespunzatoare a aliajului. Cr, ca element in compozitia unui aliaj, ii creste temperatura de topire si proprietatile mecanice, iar prin formare de oxizi creste rezistenta la coroziune si legatura cu ceramica.

Un alt element, Be , a fost eliminate din compozitia aliajelor actuale, desi prezenta lui scade temperature de topire si formeaza oxizi cu o buna compatibilitate cu ceramica , pulberile rezultate in urma prelucrarii lui sunt foarte toxice.

Trebuie mentionat ca aliajele tip wipla utilizate in ortodontie,sub forma de sarma, benzi ortodontice sau brackets, elibereaza mai multi ioni metalici in cavitatea bucala comparative cu aliajele care se toarna astazi pentru proteza fixa, coroziune care este accentuate de lipituri si contactul cu obturatii cu amalgam.Desi experimentele in laborator au alte rezultate, clinic nu au fost semnalate intolerante majore la aceste materiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.