Algoritm pe La mijloc de codru

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Gimnaziu

Poezia „La mijloc de codru…”, de Mihai Eminescu este o operă lirică (aparține genului liric) pentru că este o creație în versuri în care apare eul liric înțeles ca „alter ego”, ca „voce” a autorului.

Prezența eului liric este susținută prin următoarele mărci lexico-gramaticale: adjectiv pronominal posesiv „dragei mele”[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Algoritm pe La mijloc de codru

Poezia „La mijloc de codru…”, de Mihai Eminescu este o operă lirică (aparține genului liric) pentru că este o creație în versuri în care apare eul liric înțeles ca „alter ego”, ca „voce” a autorului.

Prezența eului liric este susținută prin următoarele mărci lexico-gramaticale: adjectiv pronominal posesiv „dragei mele” și descrierea codrului care exprimă în mod direct sentimen-
tele și trăirile lăuntrice ale celui care contemplă și descrie.

Compozițional, discursul liric se articu-
lează pe o strofă. Structural, identificăm
două planuri: planul eului liric, „prezentul etern” și planul referențial, al cadrului feeric din natură în care eul poetic exprimă frumusețea luminișului și a elementelor din jurul acestuia.

Titlul este simbolic „o creație în sine” (Paul Cornea) concentrând tema și ideea artistică. Denotativ, titlul este format din substantivele comune „la mijloc” și „de codru”.
Conotativ, are sens metaforic, sugerând locul în care se petrece toată acțiunea prezentată în această operă lirică.

Modul de expunere predominant este descrierea (în latină „describere”) exprimând o confesiune a eului liric față de natura surprinsă într-un moment de bucurie, de veselie, în care luminișul se bucura de o deosebită atenție, mijlocul codrului devenind și mijlocul universului. Descrierea se bazează pe traiectoria privirii care glisează din planul teluric „La mijloc de codru des” în plan celest „Și de lună și de stele”.

Expresivitatea artistică se susține prin imagini vizuale și dinamice.El este un codru des, epitet care ne sugerază vechimea codrului și frumusețea lui. În mijlocul lui, eul liric plasează balta si luminișul care o înconjoară împreună cu podoaba trestiilor înalte. Luminișul este personificat prin epitetul „voiosul luminiș”, iar epitetul „trestia înaltă” îi dă trestiei măreție.În text remarcăm prezența elementelor de versificație: măsura este de șapte silabe, rima este imperfectă, iar ritmul este trohaic.

Abia în finalul poeziei apare o marcă a genului liric exprimată prin cuvântul „mele”, iar verbele la prezent exprimă starea de uimire permanentă în fața armoniei și perfecțiunii din natură. Chipul „dragei mele” este plasat deasupra tuturor frumuseților împlinind starea de fericire a genului liric.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.