Alfred Mahan si geopolitica americana

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 7.31

nivel: Facultate

În viziunea autorului american, pentru a deveni o mare putere, o țară trebuie să îndeplinească trei condiții sau criterii. În primul rând, trebuie să se învecineze pe o lungime considerabilă cu oceanul planetar sau să aibă acces la acesta printr-o mare deschisă spre oceanul planetar. În al doilea rând, să nu aibă în vecinătatea imediată vecini puternici. În sfârșit, să dispună de o capacitate nava[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alfred Mahan si geopolitica americana

În viziunea autorului american, pentru a deveni o mare putere, o țară trebuie să îndeplinească trei condiții sau criterii. În primul rând, trebuie să se învecineze pe o lungime considerabilă cu oceanul planetar sau să aibă acces la acesta printr-o mare deschisă spre oceanul planetar. În al doilea rând, să nu aibă în vecinătatea imediată vecini puternici. În sfârșit, să dispună de o capacitate navală și de un potențial militar ridicat al flotei marine.

Toate aceste trei criterii, apreciază Mahan, au fost întrunite de Marea Britanie. Poziția geografică a acestei țări, conjugată cu forța sa navală, au asigurat pentru Marea Britanie rolul de putere mondială pe care l-a deținut atâta vreme. Atât dobândirea, dar mai ales păstrarea Imperiului Britanic, au fost dependente de asigurarea controlului asupra oceanelor.

Dacă Statele Unite doresc să se substituie Marii Britanii ca putere oceanică, ele trebuie să-și completeze poziția geografică cu o flotă maritimă de prim rang. Alfred Mahan trăiește în perioada imediat următoare încheierii procesului de colonizare a continentului american, care s-a produs la mijlocul secolului trecut. Statisticile spun că Statele Unite aveau o putere industrială din ce în ce mai mare. Ele continuau însă să rămână o putere continentală, deși circa 60 al sută din granițe erau maritime. Afirmarea acestui nou stat continental și ca putere maritimă era un imperativ.

Este meritul lui Mahan că a formulat în termeni clari dimensiunea strategică a forței maritime pentru noua putere care se năștea. O flotă comercială puternică era necesară nu numai pentru desfășurarea unei activități comerciale intense, ci și pentru că flota ar fi reprezentat o dimensiune și un simbol al puterii. Prosperitatea națională și împlinirea destinului național al SUA depindeau, în viziunea lui Mahan, de această flotă comercială. Mai mult, navele comerciale ar trebui să dispună de porturi de destinație sigure, iar protecția lor să fie asigurată de-a lungul întregului parcurs, ceea ce echivalează cu construirea unui adevărat imperiu al oceanului.

Mareșalul american avertiza că, în eventualitatea unor conflicte, nu e suficient să oprești inamicul la graniță (în cazul SUA la țărmurile oceanului), ci să dispui de o flotă suficient de puternică pentru a fi în stare să prevină blocadele și să mențină legăturile porturilor americane cu alte porturi ale țărilor aliate sau neutre.

Mahan sesizează că există poziții geografice avantajoase. Dar ele au o valoare strategică potențială atâta vreme cât nu beneficiază de o forță economică în măsură să le pune în valoare și să le fructifice potențialul. Aceasta era situația SUA la sfârșitul secolului. Deși dispuneau de largi deschideri către oceanul planetar și aveau un considerabil potențial economic, ele nu dispuneau de o forță navală care să pună în valore toate aceste atuuri geopolitice.

Autorul american trăiește într-o perioadă în care expansiunea colonială (de tip clasic) era pe sfârșite. Problema cuceririi de noi teritorii nu mai reprezenta o prioritate. Centrul de greutate se mutase de la cucerire la controlul unor zone, ceea ce însemna o regândire a mijloacelor și instrumentelor dominației. Importantă nu mai era anexarea, stăpânirea unei țări sau a unui teritoriu, ci controlul asupra drumului către acel teritoriu, asupra căii de acces. Iar drumul și calea de acces de cele mai multe sunt maritime. Iar controlul mării înseamnă flotă oceanică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.