Alexandru cel Mare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Tanarul Alexandru descopera teama calului de propria umbra si reuseste sa il imblanzeasca. Ii da numele Bucephalas (cap de taur) si este calul ce avea sa il insoteasca pe Alexandru pana in indepartatata Indie, ani mai tarziu.Cand Alexandru implineste 13 ani, Filip incepe sa ii caute un tutore care sa se ocupe de educatia lui si il gaseste in persoana marelui filosof Aristotel. Alaturi de copiii al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru cel Mare

Tanarul Alexandru descopera teama calului de propria umbra si reuseste sa il imblanzeasca. Ii da numele Bucephalas (cap de taur) si este calul ce avea sa il insoteasca pe Alexandru pana in indepartatata Indie, ani mai tarziu.Cand Alexandru implineste 13 ani, Filip incepe sa ii caute un tutore care sa se ocupe de educatia lui si il gaseste in persoana marelui filosof Aristotel. Alaturi de copiii altor generali si nobili din Macedonia, ce aveau sa ii ajunga parteneri de lupta in viitor, Alexandru descopera operele lui Homer si este pasionat de marii eroi ai vremurilor, Hercule si Ahile. Aristotel isi pune amprenta asupra educatiei copilului si il invata medicina, filosofie, religie, logica si arta.

In anul 342 i.Hr.cand nu implinise 15 ani ,tatal sau Filip al II-lea, angajat intr-un razboi ii lasa in drija conducerea regatului.Cand Alexandru implineste varsta de 16 ani, Aristotel isi incheie datoria de educare a copilului, iar Alexandru dovedeste maturitatea necesara sa conduca tara in absenta tatalui sau, plecat in diverse razboaie departe de casa.

La varsta de doar 20 de ani, Alexandru devine regele Macedoniei, dupa ce tatal sau este asasinat de capetenia propriei garzi, Pausanias.
Alexandru era relativ mic de statura, dar cu un corp foarte bine cladit. Avea parul blond, iar ochii aveau culori diferite, unul negru inchis si altul albastru foarte deschis. Alexandru isi incepe domnia executand orice posibil candidat la tronul de rege al Macedoniei. Vestea mortii lui Filip aduce rascoale si creeaza nesiguranta intre triburile si tarile aflate in vecinatatea si sub controlul Macedoniei.

Alexandru porneste repede spre sud, in Grecia de acum, si loveste puternic armatele rasculate impotriva Macedoniei. Dupa aceasta incursiune Atenienii si Thesallienii se supun si il recunosc ca rege de drept. Avand granitele asigurate, Alexandru incepe visul sau de expansiune a Macedoniei si pleaca intr-o campaniei de cucerire ce avea sa uimeasca si sa schimbe istoria lumii. Pleaca in anul 334 I.Hr. din Macedonia si se angreneaza intr-o serie de cuceriri ce aveau sa dureze 10 ani. Nu avea sa se mai intoarca niciodata pe pamantul natal.

Pleaca impreuna cu 30.000 de soldati si 6000 de calareti inspre Asia Mica, pentru a cuceri Persia si a elibera cetatile grecesti de pe coasta Asiei. Sunt intampinati de o armata persana mult mai numeroasa in vecinatatea raului Granicos. In ciuda inferioritatii numerice, in luna mai a anului 334 I.Hr, Alexandru impreuna cu armata sa escaladeaza malul abrupt al raului si dupa o lupta sangeroasa, in care insusi Alexandru a fost la un pas de moarte, reusesc sa cucereasca zona de coasta. In timpul iernii Alexandru cucereste cetatile din sudul Asiei si se indreapta spre centru pentru a pune stapanire pe intreaga Asie Mica.

In anul 333 I.Hr, marele Darius Al III-lea, Rege al Regilor il intampina la Issos, pe Alexandru cu o armata persana formata din 600.000 de oameni, avandu-l pe rege in centru, la conducere. Intalnindu-se intru-un loc ingust, Alexandru avea sa dovedeasca geniul militar. Darius face prima mutare si ataca folosind cavaleria.

Armata compacta de macedoneni se deschide la comanda lui Alexandru si prinde cavaleria persana (aprox 80.000 de oameni) ca intr-un cleste, apoi ataca puternic flancul persan punand inamicii pe fuga. Chiar marele Darius este nevoit sa recurga la o fuga rusinoasa lasandu-si in urma mama, sotia si cele trei fiice, dar si o avere impresionanta si numeroase echipamente de lupta. Avea sa se inregistreze prima infrangere a unui rege persan in istorie.

Aceste victorii ii intaresc lui Alexandru cel Mare convingerile ca este de neinvins si porneste alte campanii de cucerire a Siriei si Egiptului. Orase intregi I se predau si il vad ca pe un eliberator. Cetatea din Tyr este singura care opune rezistenta, iar dupa 6 luni Alexandru reuseste sa o cucereasca. Intreaga armata, formata din 30.000 de soldati este capturata si vanduta ca sclavi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.