Alexandru Titrus

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.76

nivel: Liceu

Pentru ca Alexandru iubea, totusi, vioara, fara insa a o cunoaste, pe la varsta de opt ani "fura" instrumentul fratelui mai mare si refugiindu-se in cimitir, exerseaza dupa ureche melodiile vechi, auzite de la batrani. La paisprezece ani, hotaraste sa plece la Bucuresti, unde, printr-o intamplare fericita, reuseste sa realizezeze prima inregistrare audio. Se intoarce la Ocna Mures si impreuna cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Titrus

Pentru ca Alexandru iubea, totusi, vioara, fara insa a o cunoaste, pe la varsta de opt ani "fura" instrumentul fratelui mai mare si refugiindu-se in cimitir, exerseaza dupa ureche melodiile vechi, auzite de la batrani. La paisprezece ani, hotaraste sa plece la Bucuresti, unde, printr-o intamplare fericita, reuseste sa realizezeze prima inregistrare audio. Se intoarce la Ocna Mures si impreuna cu fratii si tatal continua sa cante la nunti sau diverse petreceri.
S-a casatorit la varsta de optsprezece ani.

Datorita talentului sau nativ si unor conjuncturi favorabile, Alexandru Titrus a realizat primele inregistrari la Radio Bucuresti cand abia implinise 14 ani. O vreme, a fost angajat al Ansamblului "Doina" al Armatei din Bucuresti, condus pe-atunci de generalul Dinu Stelian, apoi, in 1963 se stabileste la Cluj, unde, o perioada a fost angajat al Orchestrei de Muzica Populara a Filarmonicii de Stat "Transilvania".
Fiind inzestrat cu talent desavarsit, Alexandru Titrus a fost instrumentistul care a facut vioara sa rada, dar si sa planga.

Aceste calitati i-au deschis drumul spre colaborari cu dirijori celebrii, printre care Radu Simion, Toni Iordache, dar si cu orchestre renumite, alaturi de care a inregistrat succese remarcabile la toate concertele din tara si strainatate. Pentru stilul de interpretare intr-o maniera unica, cel putin in zona folclorica a Transilvaniei, i-a fost decernat titlul de virtuoz al arcusului, a fost considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mures si Tarnave, iar Casa de Discuri "Electrecord" i-a editat patru discuri si o caseta audio cu cele mai frumoase melodii ardelenesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.