Alexandru Macedonski 1854-1920

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Scriitor de tranzitie. in opera caruia se imbina elementele romantice cu acelea simboliste. Macedonski a fost intaiul reprezentant de seama al lirismului citadin. Volumele sale de versuri: "Prima verba" (1872), "Poezii" (1882), "Flori sacre" (1912), "Poema rondelurilor" (1927) se caracterizeaza printr-o permanenta oscilatie intre elevatie si damnare, intre ideal si real, constituie un amestec intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Macedonski 1854-1920

Scriitor de tranzitie. in opera caruia se imbina elementele romantice cu acelea simboliste. Macedonski a fost intaiul reprezentant de seama al lirismului citadin. Volumele sale de versuri: "Prima verba" (1872), "Poezii" (1882), "Flori sacre" (1912), "Poema rondelurilor" (1927) se caracterizeaza printr-o permanenta oscilatie intre elevatie si damnare, intre ideal si real, constituie un amestec intre amaraAZciunea neagra si iubirea frenetica a vietii.

Ciclul "Noptilor" macedonskiene (cu punctul de pornire in poemele similar intitulate ale poetului francez Alfred de Musset), oscileaza intre imaginile grotesti din "Noaptea de no-iembrie" si frenezia contopirii cu natura din "Noaptea de mai".

Tema poemului "Noaptea de decemvrie" o constituie conditia nefericita a poetului (geniului), intr-o lume plina de adversitati: poezia "simbolizeaza drama gemului, intr-o evoAZcare de mari incandescente, reprezentativa pentru intreaga conAZceptie a poetului si, poate, si mai mult, pentru drama propriei sale existente, fascinata de vis, himera si ideal, irealizabil ca orice absolut" (Adrian Marino).

Geneza poemului:
Aparuta in 1912 si inclusa in volumul "Flori sacre", "Noaptea de decemvrie" are la baza un poem in proza intituAZlat "Meka si Meka" si publicat in ziarul "Romanul", in 1890. Ideea centrala a acestuia era statornicia credintei intr-un ideal, aceasta desprinzandu-se dintr-o istorioara orientala:Lui Ali-ben-Mohamet-ben-Hassan ii moare tatal. in ultimele lui clipe, acesta isi sfatuieste fiul ca niciodata in viata sa nu se abata de la drumul cel drept.

Devenind emir al Bagdadului, Aii are tot ceea ce isi doreste (bogatie, tinerete, glorie), dar este mereu chemat de fascinatia Mekai - cetatea sfanta a musulmanilor.Atras irezistibil de acest ideal, Aii porneste spre Meka, insotit de un numeros convoi si pregatit sa traverseze desertul, mergand pe drumul cel drept.

Odata cu tanarul emir, purcede spre aceeasi tinta si Pocitan-ben-Pehlivan (un drumet pocit) decis sa ajunga la Meka pe cai ocolite.
Pe masura ce timpul trece, traversarea pustiului se vadeste a fi tot mai grea pentru tanarul emir: oamenii si animalele mor, iar intinsul desert se umple de lesuri.Ramas singur, sub cerul de foc, Aii are, pentru o clipa, iluzia ca vede alba cetate; cu ultimele puteri alearga spre ea, dar totul se vadeste a fi un.miraj al desertului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.