Alexandru Lapusneanul

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.63

nivel: Liceu

Capitolul al II-lea corespunde, ca moment al subiectului, desfasurarii actiunii si cuprinde o serie de evenimente declansate de reluarea tronului de catre Alexandru Lapusneanu: fuga lui Tomsa in Muntenia, uciderea unor boieri, interventia doamnei Ruxanda pe langa domnitor pentru a inceta cu omorurile si promisiunea pe care acesta i-o face.

Capitolul al III-lea contine mai multe sce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanul

Capitolul al II-lea corespunde, ca moment al subiectului, desfasurarii actiunii si cuprinde o serie de evenimente declansate de reluarea tronului de catre Alexandru Lapusneanu: fuga lui Tomsa in Muntenia, uciderea unor boieri, interventia doamnei Ruxanda pe langa domnitor pentru a inceta cu omorurile si promisiunea pe care acesta i-o face.

Capitolul al III-lea contine mai multe scene romantice, prin caracterul memorabil: participarea si discursul domnitorului la slujba religioasa de la mitropolie, ospatul de la palat si uciderea celor 47 de boieri, omorarea lui Motoc de multimea revoltata si „leacul de frica” pentru doamna Ruxanda. Capitolul cuprinde punctul culminant.

In capitolul al IV-lea, este infatisat deznodamantul, moartea tiranului prin otravire. Dupa patru ani de la cumplitele evenimente, Lapusneanu se retrage in cetatea Hotinului. Bolnav, domnitorul este calugarit, dupa obiceiul vremii. Deoarece cand isi revine, ameninta sa-i ucida pe toti (inclusiv pe propriun fiu, urmasul la tron), doamna Ruxanda accepta sfatul boierilor de a-l otravi.

Conflictul nuvelei este complex si pune in lumina personalitatea puternica a personajului principal. In proza romantica, conflictele exterioare plaseaza personajele intr-o relatie de antiteza. Din aceste punct de vedere, se poate vorbi despre contrastul dintre Lapusneanu si doamna Ruxanda.

Personajele sunt realizate potrivit esteticii romantice: personaje exceptionale in situatii exceptionale, antiteza ca procedeu de constructie, linearitate psihologica, replici memorabile.

Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei, romantic, exceptional, care actioneaza in situatii exceptionale(scena uciderii boierilor, a pedepsirii lui Motoc, scena mortii domnitorului otravit). Intruchipeaza tipul domnitorului sangeros, tiran si crud. El este contruit din contraste si are o psihologie complexa, calitati si defecte puternice.

Crud, hotarat, viclean, disimulat, inteligent, bun cunoscator al psihologiei umane, abil politic, personajul este puternic individualizat si memorabil. Este caracterizat direct (de catre narator, de alte personaje, autocaracterizare) si indirect (prin fapte, limbaj, comportament, relatii cu alte personaje, gesturi, atitudine, vestimentatie).

Avand „capacitatea de a ne surprinde, intr-un mod convingator”, Lapusneanu este un personaj „rotund”, spre deosebire de celelalte personaje individuale din nuvela, perosnaje „plate” (E. M. Forster)Doamna Ruxanda este personaj secundar, de tip romantic, construit in antiteza cu Lapusneanu: blandete-cruzime, caracter slab- caracter tare. Ea nu actioneaza din vointa proprie nici cand ii cere sotului sa inceteze cu omorurile, nici cand il otraveste.

Boierul Motoc reprezinta tipul boierului tradator, viclean, las, intrigant. El nu urmareste decat propriile interese.Personajul colectiv, multimea revoltata de targoveti, apare pentru prima data in literatura noastra. Psihologia multimii este surprinsa cu finete, in mod realist: strangerea norodului la portile curtii domnesti din cauza unor vesti nelamurite, descumpanirea gloatei care „venise fara sa stie pentru ce a venit si ce vrea” in fata intrebarii armasului, glasurile izolate care exprima nemultumirile, in sfarsit, rostirea numelui Motoc, in care toti vad un vinovat pentru toate suferintele: „-Motoc sa moara! –Capul lui Motoc vrem!”. Se observa capacitatea lui Lapusneanu de manipulare se de dominare a gloatei. Arta naratorului este de a surprinde gradat starile psihologice ale multimii prin notatii scurte.

Coexistenta elementelor romantice cu cele clasice intr-o opera literara este o trasatura a literaturii pasoptiste. Elementele romantice se impletesc cu cele clasice: echilibrul compozitiei, constructia simetrica, aspectul verosimil, credibil al faptelor, caracterul obiectiv al naratiunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.