Alexandru Lapusneanul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.13

nivel: Gimnaziu

C .N este autorul capodoperei "Al.Lapus" care intr-o traditie a lit lumii scriitorul se confrunta cu opera lui.(ex. Dante-Divina Comedie, Eminescu-Luceafarul). In acelasi timp el este autorul unor alte opere, ce il recomanda ca scriitor de frunte al genului pasoptist. Editorial, debuteaza cu traduceri din franceza: traducerea unor melodrame:" 30 de ani sau viata unui jucator de carti"- il inclusio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanul

C .N este autorul capodoperei "Al.Lapus" care intr-o traditie a lit lumii scriitorul se confrunta cu opera lui.(ex. Dante-Divina Comedie, Eminescu-Luceafarul). In acelasi timp el este autorul unor alte opere, ce il recomanda ca scriitor de frunte al genului pasoptist. Editorial, debuteaza cu traduceri din franceza: traducerea unor melodrame:" 30 de ani sau viata unui jucator de carti"- il inclusioneaza la o prezenta tot mai activa in viata scriitoreasca. In 1836, are loc un schimb de scrisori cu Heliade-Radulescu, privitor la probleme limbii actuale. Cunoscutul poem in versuri "Aprodul Purice"(1837) an destul de rodnic, caci tot atunci a aparut un text de taietura memorialistica ce l-a impartit mai tarziu H. Radulescu tiparind in 1838 "Disputele si incercarile mele de poezie". Tot in 1838 tipareste traducerea poemului lui Puskin "Salul negru"(poem romantic al unor pasiuni deosebite).
In 1840 D.L. ii publica nuvela "Alexandru Lapusneanu"-despre care Calinescu in Ist sa sustine ca: "este o opera celebra, ca si Hamlet, daca lit rom ar fi avut in ajutor sprijinul unei lb universale". In 1845, publica nuvele "Sobieski si romanii" pe linia romantismului care decurge din istorie- ca modelul de patriotism si de adunare a energiilor pt contemplatie, iar in 1857 ca o incununare a intregii activitati editeaza volumul "Pacatele tineretilor", ce include "Amintiri din judete"-"Fragmente istorice","Negru pe alb"cu subtilul "Scrisori la un prieten". Daca adaugam nuvelele rom si dramaturgia avem o privire buna de ansamblu a operei sale.
Prima editie de "Opere Complete"3 vol apare la Bucuresti intre 1905 si 1912, in timp creatia cunoscand mai multe reeditari. Ca bibliografie critica: E.Lovinescu-autorul monografiei "C.Negruzzi-viata si opera", G.Calinescu "ist lit rom T.Vianu:"Arta prozatorilor romani",D.Popovici-"Romantism romanesc",N.Manolescu-"Ist. Critica", G.Dimiseanu-"Introducere in opera lui Negruzzi".
Partea cea mai realizata a lit lui Negruzzi este proza. Desi este ancorat in cultura sec al 18-lea in clasicism autorul traieste si creaza in atmosfera romantica. Mai putin cunoscuta si citita nuvela "O alergare de cai" este un text de o remarcabila precizie tehnica find alcatuita din 2 nivele separate ca subiecte opuse ca sens dar dependente pe planul contrapunerii privind iubirea
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.