Alexandru Lapusneanul-caracterizare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.84

nivel: Liceu

Alexandru Lapusneanul- caracterizare
Este un bun diplomat, ii promite lui Motoc ca nu ii va face nimic „iti fagaduiesc ca sabia mea nu se va manji in sangele tau; te voi cruta caci imi esti trebuitor, ca sa ma mai usurezi de blastemurile norodului” insa ii plateste pentru tradare intr-un mod barbar, il ofera multimii pentru a o potoli constient fiind de puterea acesteia „P[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanul-caracterizare

Alexandru Lapusneanul- caracterizare
Este un bun diplomat, ii promite lui Motoc ca nu ii va face nimic „iti fagaduiesc ca sabia mea nu se va manji in sangele tau; te voi cruta caci imi esti trebuitor, ca sa ma mai usurezi de blastemurile norodului” insa ii plateste pentru tradare intr-un mod barbar, il ofera multimii pentru a o potoli constient fiind de puterea acesteia „Prosti, dar multi”.

Alexandru Lapusneanul- caracterizare
Este viclean si inteligent, foloseste cu dibacie slujba de la mitropolie pentru convingerea boierilor ca ii pare rau pentru omorurile comise, in discurs foloseste texte biblice cu rol de confirmare a schimbarii in bine si chiar saruta racla Sf. Ioan cel nou desi stie ca jura stramb „Spun ca in minutul acela el era foarte galben la fata si ca racla sfantului ar fi tresarit”.

Alexandru Lapusneanul- caracterizare
Cruzimea lui este datorata atat epocii in care traieste cat si dorintei de razbunare. La inceput ucide pentru a inlatura orice impotrivire, dar mai apoi desi nu mai existau opozanti, schingiuieste pentru a-si satisface placerea de a vedea suferinta „ ca sa nu uite dorul lui cel tiranic de a vedea suferiri omenesti”.

Sadic, ordona soldatilor uciderea celor 47 de boieri, asista cu placere la masacru „El radea;”, iar din capetele acestora aranjeaza el insusi „incet si cu randuiala” o piramida pe care o arata ca leac de frica doamnei Ruxandra, iar pe Motoc il da cu sange rece multimii revoltate care „intru o clipala il facu bucati”.

Caracterizarea directa este facuta si prin raportare la celelalte personaje. Are o personalitate puternica, Motoc ii face pe plac si se straduie sa zambeasca in timpul masacrului „iar Motoc, silindu-se a rade ca sa placa stapanului, simtea parul zburlindu-i-se pe cap si dintii sai clantaind”, iar mai apoi manipuleaza multimea prin oferirea vornicului Motoc drept tap ispasitor.

In antiteza cu Lapusneanul, este doamna Ruxandra care nu actioneaza din vointa proprie nici cand ii cere sa inceteze omorurile si nici cand ii da paharul cu otrava avand un caracter slab, usor de manipulat „femeia tot femeie”, antiteza demonic-angelic fiind un motiv romantic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.