Alexandru Lapusneanu - comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

Este o nuvela romantica deoarece sursele de inspiratie constituie cronicele lui Grigore Ureche si Miron Costin.
Din Letopisetul lui Grigore Ureche, Costache Negruzzi a preluat evenimentele evocate in capitolele afectate domniei lui Alexandru Lapusneanul. Tot de aici autorul preia anumite replici folosite de cronicar aproape in tocmai: "De nu ma vor, eu ii vreu pe ei si de nu ma iubesc ei, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanu - comentariu

Este o nuvela romantica deoarece sursele de inspiratie constituie cronicele lui Grigore Ureche si Miron Costin.
Din Letopisetul lui Grigore Ureche, Costache Negruzzi a preluat evenimentele evocate in capitolele afectate domniei lui Alexandru Lapusneanul. Tot de aici autorul preia anumite replici folosite de cronicar aproape in tocmai: "De nu ma vor, eu ii vreu pe ei si de nu ma iubesc ei, ii iubesc pe dansi si tot voiu merge ori cu voie ori fara voie".

Din Letopisetul lui Miron Costin, nuvelistul preia scena linsarii lui Batiste Veveli, in timpul domniei lui Alexandru Ilias.
Tema este istorica pentru ca nuvela evoca o perioada din istoria Moldovei, reactualizand ultimii 5 ani de domnie a lui Alexandru Lapusneanul 1564-1569.
Nuvela este structurata in 4 capitole fiecare avand un moto semnificativ care concentreaza conflictul dominant,
Primul capitol are ca moto "Dacac voi nu ma vreti, eu va vreu..." si prezinta preluarea puterii de catre domnitor si actele permitive ( pedepsitoare) impotriva boierilor tradatori.

Capitolul al II-lea are ca moto " Ai sa dai sama, doamna..." ce reprezinta cuvintele unei jubanese cu 5 copii. Aceasta o aveertizeaza pe doamna Ruxanda ca este complice la crimele infaptuite de sotul ei. Doamna Ruxandra are curajul sa-l infrunte pe Alexandru Lapusneanul, rugandu-l sa inceteze represaliile impotriva boierilor.
Capitolul al III-lea are ca moto " Capul lui Motoc vrem...". Dupa uciderea celor 47 de boieri, multimea cere capul lui Motoc, prilej pentru domnitor de a scapa de un alt boier tradator, fara a-si manji sabia in sangele lui asa cum ii promisese.

Capitolul al IV-lea este precedat de moto-ul "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu...". Dupa 4 ani de la "leacul de frica" oferit doamnei Ruxanda, domnitorul se limineaza doar la ai schilodi pe boieri si, bolnav, se calugareste in speranta ca se va face bine. Intru-un moment de luciditate, ameninta cu moartea pe toti cei pa care ii considera vinovati de acest complot de al fi indeparta de la domnie, uitand ca a devenit calugarul Paisie din propria lui vointa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.