Alexandru Lapusneanu

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Doamne! Doamne! zise Motoc, cazind in genunchi, nu ne pedepsiti pre noi dupa faradelegile naostre! Ada-ti aminte ca esti pamintean [3], ada-ti aminte de zisa scripturei si iarta gresitilor tai! Cruta pre biata tara. Doamne! sloboade ostile aceste de pagini; vina numai cu citi moldoveni ai pe linga maria-ta si noi chizesluim ca un fir de par nu se va clati din capul inaltimei-tale; si de-ti vor tre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanu

Doamne! Doamne! zise Motoc, cazind in genunchi, nu ne pedepsiti pre noi dupa faradelegile naostre! Ada-ti aminte ca esti pamintean [3], ada-ti aminte de zisa scripturei si iarta gresitilor tai! Cruta pre biata tara. Doamne! sloboade ostile aceste de pagini; vina numai cu citi moldoveni ai pe linga maria-ta si noi chizesluim ca un fir de par nu se va clati din capul inaltimei-tale; si de-ti vor trebui osti, ne vom inarma noi cu femei si copii, vom radica tara in picioare, vom radica slugile si vecinii nostri. Incredi-te in noi!

-- Sa ma-ncred in voi? zise Lapusneanul intelegind planul lui. Pesemne gindesti ca eu stiu zicatoarea [4] moldoveneasca: "Lupul parul schimba, iar naravul ba"? Pesemne nu va cunosc eu si pre tine mai virtos? Nu stiu, ca fiind mai mare peste ostile mele, cum ai vazut ca m-au biruit, m-ai lasat? Veverita imi este vechi dusman, dar incai niciodata nu s-au ascuns; Spancioc este inca tinar, in inima lui este iubire de mosie; Imi place a privi sumetia lui, pre care nu se sileste a o tainui.

Stroici este un copil, care nu cunoaste inca pre oameni, nu stie ce este imbunarea si minciuna; lui i se par ca toate paserile ce zboara se maninca. Dar tu, Motoace? invechit in zile rele, deprins a te ciocoi la toti domnii, ai vindut pre Despot, m-ai vindut si pre mine, vei vinde si pre Tomsa; spune-mi, n-as fi natarau de frunte, cand m-as increde in tine? Eu te iert insa, c-ai indraznit a crede ca iar ma vei putea insela, si iti fagaduiesc ca sabia mea nu se va minji in singele tau; te voi cruta, caci imi esti trebuitor, ca sa ma usurezi de blastemurile norodului. Sint alti trintori de care trebuie curatit stupul.

Motoc ii saruta mina, asemenea cinelui care, in loc sa musce, linge mina care-l bate. El era multamit de fagaduinta ce cistigase; stia ca Alexandru-voda a sa aiba nevoie de un intrigant precum el. Deputatii erau porunciti de Tomsa, ca neputind inturna pre Lapusneanul din cale, sa-si urmeze drumul la Constantinopol, unde, prin jalobe si dare de bani, sa mijloceasca mazilia lui. Dar vazind ca el venea cu insusi invoirea Portii; pe de alta, sfiindu-se a se intoarce fara nici o isprava la Tomsa cerura voie sa ramiie a-l intovarasi. Acesta era planul lui Motoc ca sa se poata lipi de Lapusneanul. Voia li se dete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.