Alexandru Lapusneanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.91

nivel: Liceu

Adevăr si fictiune: în scrierea acestei nuvele Negruzzi s-a inspirat din scieri vechi, mai ales din cronica lui Grigore Ureche. De aici a luat informatia despre întoarcerea lui Lăpusneanul împotriva dorintei marilor boieri si episodul uciderii celor 47 de boieri. Cercetările recente pun în lumină faptul că Lăpusneanul nici nu a fost un domn atât de crud; în realiate nici nu au omorât 47 de boieri [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanu

Adevăr si fictiune: în scrierea acestei nuvele Negruzzi s-a inspirat din scieri vechi, mai ales din cronica lui Grigore Ureche. De aici a luat informatia despre întoarcerea lui Lăpusneanul împotriva dorintei marilor boieri si episodul uciderii celor 47 de boieri. Cercetările recente pun în lumină faptul că Lăpusneanul nici nu a fost un domn atât de crud; în realiate nici nu au omorât 47 de boieri si că mai aspră era sotia sa. Vinovat de acestă deformare este însă cronicarul Ureche. Important însă este, că pornind de la sumare date istorice, Negruzzi –prin talentul si imaginatia sa– a reusit să creeze o fictiune credibilă.
Nuvela înfătisează întâmplări din a doua domnie a lui Alexandru Lăpusneanul. Este o perioadă frământată, tensionată din istoria Moldovei, din cauza luptelor pentru putere.

Structura nuvelei: nuvela este alcătuită din patru părti, fiecare având un moto semnificativ.
1. Dacă voi nu mă vreti, eu vă vreu! – ilustrează hotărârea lui Lăpusneanul de a ocupa tronul împotriva dorintei marilor boieri
2. Ai să dai sama, doamnă! – sunt cuvintele rostite de văduva unui boier si adresate doamnei Ruxandra, ca o amenintare pentru crimele înfăptuite de sotul ei
3. Capul lui Motoc vrem! – exprimă nemultumirea poporului din cauza numeroaselor dări si din cauza asupririi boieresti
4. De mă voi scula, pre multi am să popesc si eu! – sunt cuvintele lui Lăpusneanul, care, revenit la realitate, îi amenintă pe cei care voiau să-l călugărească.

Nuvela are o compozitie echilibrată si a fost asemănată cu a celor patru acte ale unei drame. Astfel expozitia o reprezintă sosirea lui Lăpusneanul în Moldova, intriga: actiunile domnitorului îndreptate împotriva marilor boieri, punctul culminant: uciderea celor 47 de boieri si a lui Motoc, iar deznodământul este moartea lui Lăpusneanul.
Alexandru Lăpusneanul este un personaj complex, alcătuit din lumini si umbre, asemenea oamenilor adevărati. Cruzimea domnitorului este motivată istoric si psihologic: el îi pedepseste pe marii boieri, care îsi doreau puterea si pentru că îl trădaseră în prima domnie. Scopul politicii sale este centralizarea puterii în mâinile domnitorului împotriva tendintelor marii boierimi. Cuvintele lui Lăpusneanul sunt memorabile, exprimând hotărâre si o vointă de fier.
Chiar de la început domnitorul dovedeste vederi progresiste, înaintate, răspunzând boierilor: Voi mulgeti laptele tării, dar a venit vremea să mulg si eu pre voi!

Pentru a se răzbuna, domnitorul se preface, simulează împăcarea cu marii boieri. De asemenea si-l apropie pe Motoc. Totusi violenta si cruzimea lui depăsesc la un moment dat limitele normalului în scena uciderii boierilor si a alcătuirii piramidei de capete. În caracterizarea personajului Negruzzi notează gesturi, mimica, comportarea, replica: –Bine ati venit boieri, zise Lăpusneanul, silindu-se a zâmbi…; …răspunse Lăpusneanul, a cărui ochi scânteiară ca un fulger…
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.