Alexandru Lapusneanu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.27

nivel: Liceu

Erou romantic, Lăpușneanu este alcătuit din puternice trăsături de caracter, un personaj excepțional, ce acționează în împrejurări deosebite. Autorul își urmărește personajul, de-a lungul celor patru capitole, din momentul intrării în țară și până în clipa morții. Tot ceea ce se întâmplă în această nuvelă poartă pecetea durității lui Lăpușneanu.

Astfel în capitolul I L[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Lapusneanu

Erou romantic, Lăpușneanu este alcătuit din puternice trăsături de caracter, un personaj excepțional, ce acționează în împrejurări deosebite. Autorul își urmărește personajul, de-a lungul celor patru capitole, din momentul intrării în țară și până în clipa morții. Tot ceea ce se întâmplă în această nuvelă poartă pecetea durității lui Lăpușneanu.

Astfel în capitolul I Lăpușneanu este prezentat de către autor, în detaliul frapant, amănunțit, conducându-ne astfel în mijlocul stării de spirit a personajului. Negruzzi utilizează dialogul ca procedeu de caracterizare astfel personajul relevându-și propriile sale trăsături prin intermediul gesturilor, al gândurilor. Se observă că Lăpușneanu vorbește în pilde, folosindu-se de exclamații și întrebări retorice, intrând astfel în categoria personajelor romantice.

Totodata modul de a vorbi al personajului, discursul lui Lăpușneanu este un exemplu de discurs romantic în care sunt folosite toate procedeele de retorică tipic romantică, repetiția, gradația, interogația și exclamația retorică, enumerația și citarea folosită drept argumentație.

Dacă în primul capitol portretul lui Lăpușneanu este scos în evidență prin intermediul antitezei dintre boieri și Lăpușneanu în al doilea capitol, caracterizarea lui Lăpușneanu reiese din antiteza romantica si totodata conflictuală dintre domnița Ruxanda și el. Domnița Ruxanda e plină de înțelepciune, gingășie, parka e ireala pe când Lăpușneanu e crud, nemilos și fățarnic.

Este de observat în acest capitol momentul în care Lăpușneanu înfuriat de cerința domniței, și anume de a înceta omorurile, pune mâna pe jungher. Este o reacție necontrolată a lui, nepotrivită pentru un domnitor. Prin această acțiune, Lăpușneanu dovedește a fi un om cu o fire colerică, impulsiva, obișnuit să judece și să facă dreptate singur, după propriile reguli.

Auzind cererea domniței, Lăpușneanu o mustră ,,pentru vorbele nebune", dar promite în final că va înceta cu omorurile, însă nu înainte de a-i da leac de frică. Lăpușneanu în momentul de față, disimulează, dorind să fie calm și se poartă autoritar față de soția sa, dar și cinic pentru că în sine leacul promis o va îngrozi. Este o reacție de-a dreptul maladivă a personajului dând încă o dată dovadă de cruzime, spirit diabolic și spirit de răzbunare. Lăpușneanu ajunge acum să îndeplinească cu adevărat rolul de personaj excepțional în situații excepționale, specific personajelor romantice.

Personajul Alexandru Lăpușneanu, care ilustrează un destin de excepție, este romantic cu o paletă amplă de trăsături de caracter, cu trăsături puternice, un erou excepțional în situații excepționale, ale cărui fapte sunt impresionante prin cruzime si răzbunare, avand , ca exemplu, ospățul unde sunt masacrați 47 de boieri, iar Moțoc, tras deoparte de domn, este dat pe mâinile mulțimii, ce-l sfâșie de viu pentru ca în final să fie asasinat.

Constructia personajului subliniaza insa cel mai bine romantismul nuvelei. Creat pe calitati si defecte la fel de mari, in general, personajul literaturii roman?tice este impatimit, revolutionar, indragostit, meditativ, bolnav, selenar, bulversat, adeseori nebun, dar mai ales inegal in comportare, extremist, dilematic etc.

Lapusneanu imbina trasaturi extreme este retinut, capabil de stapanire de sine in scena cu boierii si incapabil sa se stapaneasca in timpul macelului, cand nu-si mai poate ascunde sentimentul de dementa bucurie a razbunarii; ii caracte?rizeaza pe boierii veniti sa-1 primeasca la intrarea in tara cu inteligenta si cu finete psihologica, dar nu dovedeste deloc ratiune politica atunci cand distruge cetatile de granita; pare incapabil de sinceritate si totodata isi exprima fara menajamente gandurile. Amestecul acesta de luciditate si dementa reprezinta o trasatura impor?tanta a personajului romantic.

Alcatuit din contraste tari, din jocuri de lumini si umbre, investit cu trasaturi exceptionale si pus sa actioneze in situatii de exceptie, Lapusneanu este un personaj romantic. El il intruchipeaza pe tiranul a carui trasatura dominanta este cruzimea,iar semnele prevestitoare din opera sunt niste procedee romantice,cu rol de a pune in evidentza romantismul personajului principal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.