Alexandru Ioan Cuza - fondatorul Romaniei moderne

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Facultate

La 5 ianuarie 1859 Cuza a fost ales domn al Moldovei , iar la 24 ianuarie 1859, al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari romane. Devenit domnitor, Cuza a dus o activitate diplomatica si politica pentru recunoasterea Unirii de puterea suzerana si puterile garante si apoi desavarsirea unirii Principatelor Romane pe calea infaptuirii unitatii constitutionale si administrati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Ioan Cuza - fondatorul Romaniei moderne

La 5 ianuarie 1859 Cuza a fost ales domn al Moldovei , iar la 24 ianuarie 1859, al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel unirea celor doua tari romane. Devenit domnitor, Cuza a dus o activitate diplomatica si politica pentru recunoasterea Unirii de puterea suzerana si puterile garante si apoi desavarsirea unirii Principatelor Romane pe calea infaptuirii unitatii constitutionale si administrative, care s-a realizat in ianuarie 1862, cand Moldova si Tara Romaneasca au format un stat unitar, adoptand oficial, in 1862, numele de Romania, cu capitala la Bucuresti cu o singura organizare si un singur guvern.

Nascut in Husi, Alexandru Ioan Cuza a apartinut clasei traditionale de boieri din Moldova , fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza (care a fost de asemenea un proprietar de pamant in judetul Falciu) si al Sultanei, membra a familiei Cozadini, de origini fanariote. Alexandru primeste o educatie europeana, devenind ofiter in armata moldoveneasca si mai apoi ajungand la rangul de colonel. S-a casatorit cu Elena Rosseti in anul 1844.Urmarind elementele de portret ale domnitorului, putem spune ca era un om inzestrat cu inalte insusiri, hotarat, gata de jertfa, lipsit de patima banului.

Ceea ce il ridica insa mai sus de cei mai multi contemporani ai sai era popularitatea sa , iubirea sa pentru cei multi si saraci si lipsa de orice dispret si maretie in legatura cu dansii. Aceasta a facut ca Alexandru Ioan Cuza sa fie iubit de multime inca de la inceput. Era un semn bun: parca se prevedea ca noul stapanitor al ambelor Principate, indeplinitorul Unirii, va fi in acelasi timp si dezrobitorul taranilor. Domnia lui Cuza a tinut de la 1859 pana la 1866, sapte ani in capat. Rareori s-a vazut domnie mai plina de fapte. Cuza avea in fata lui o tara care nu era deprinsa sa traiasca unita si in care, pe langa deosebiri, erau si motive de neintelegeri si de galceava intre deosebitele clase si partide personale.

Cuza avea inaintea sa trei mari probleme: recunoasterea de catre Europa, si mai ales de catre Poarta, a Unirii Principatelor; rezolvarea problemei manastirilor inchinate; improprietarirea taranilor.
Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. Totusi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.