Alexandru I Aldea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

De aceea, atunci cand in 1432, sultanul trimite o armata impotriva Ungariei, vizand Transilvania, expeditie la care e si el obligat sa ia parte, Aldea previne totusi pe comandantii unguri, le da indicatiuni asupra marimii si calitatii armatei turcesti, ba mai mult, ii anunta ca, in momentul in care va sosi armata ungara, si odata cu ea si pretendentul turc Celebi, el va parasi pe sultan si va face[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru I Aldea

De aceea, atunci cand in 1432, sultanul trimite o armata impotriva Ungariei, vizand Transilvania, expeditie la care e si el obligat sa ia parte, Aldea previne totusi pe comandantii unguri, le da indicatiuni asupra marimii si calitatii armatei turcesti, ba mai mult, ii anunta ca, in momentul in care va sosi armata ungara, si odata cu ea si pretendentul turc Celebi, el va parasi pe sultan si va face chiar ca o parte din oastea acestuia sa treaca alaturi de pretendentul amintit.

"De multe ori m-au inselat turcii pe mine -- scrie cu naduf Aldea -- acum vreau sa le fac si eu tot asa; pe Dumnezeul meu ca nu va ramanea nici samanta de ei". Planul voievodului n-a reusit insa; turcii au intrat in Transilvania si au pustiit cumplit Tara Barsei, iar Celebi a ramas mai departe pretendent la scaunul sultanilor. Aldea a trebuit sa se resemneze sa asculte pana la sfarsitul domniei sale de turci. Cand anume cade acest sfarsit, nu se poate stabili cu precizie. Ultimul sau document intern poarta data de 25 iunie 1436.

La inceputul lui septembrie acelasi an are apoi loc expeditia lui Vlad Dracul care-i era frate. Ajutat de o armata ungureasca si avand si o suma de partizani printre boieri, acesta trece muntii si se ciocneste cu Aldea si cu turcii. Nu stim care a fost rezultatul luptei; un document contemporan, din 17 noiembrie, vorbeste numai de "multimea nenumarata" de robi pe care au luat-o turcii.

Un fapt insa e sigur: la inceputul anului 1437, domn in Tara Romaneasca era Vlad Dracul; la 20 ianuarie el confirma, din Targoviste, niste mosii, iar la 24 ianuarie intareste brasovenilor vechiul lor privilegiu de comert, o noua intarire avand loc la 8 aprilie acelasi an. Dupa toate probabilitatile, Vlad si-a inceput domnia si Aldea si-a ispravit-o in decembrie 1436.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.