Alexandru Flechtenmacher

5x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.64

nivel: Liceu

Dupa reintoarcerea sa in tara a avut o bogata si multilaterala activitate, care a constituit o contributie deosebit de insemnata la dezvoltarea vietii muzicale romanesti. Facind parte din pleiada intelectualitatii care a luat parte activa la revolutia din 1848 si care a militat pentru infaptuirea Unirii, Alexandru FlechtenmaAZcher se numara printre marii inaintasi care au luptat cu perseverenta pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandru Flechtenmacher

Dupa reintoarcerea sa in tara a avut o bogata si multilaterala activitate, care a constituit o contributie deosebit de insemnata la dezvoltarea vietii muzicale romanesti. Facind parte din pleiada intelectualitatii care a luat parte activa la revolutia din 1848 si care a militat pentru infaptuirea Unirii, Alexandru FlechtenmaAZcher se numara printre marii inaintasi care au luptat cu perseverenta penAZtru dezvoltarea si afirmarea muzicii romanesti. Ca sef de orchestra a funcAZtionat la Teatrul National din Bucuresti, la Craiova si la Iasi.

In aceasta calitate trebuia sa scrie muzica de scena la piesele aflate in repertoriu, dind astfel la iveala o creatie foarte bogata destinata teatrului. Alexandru Flechtenmacher a scris muzica pentru mai toate piesele romanesti de teatAZru aparute intre anii 1840-1880, creind in total circa 600 de piese muzicale, la productiile lui Vasile Alecsandri, C.Negruzzi, Matei Millo s.a. Iata cite-va titluri: Cinel-Cinel, Doi tarani si cinci cirlani, Coana Chinta, Piatra din casa, Cetatea Neamtului, Florin si Florica, Fluierul fermecat, Razvan si ViAZdra.

Pe linga acestea a scris si numeroase operete, vodeviluri si cantonete. A compus operetele Baba Htrca (dupa textul lui Matei Millo), prima creatie romaneasca de acest gen, Urlta satului, Coana Chirita (dupa textele iui V.Alecsandri), cintece cu caracter mobilizator, care s-au bucurat de o mare popularitate Sfinta zi de libertate, Hora Unirii, vodeviluri, o Uvertura natioAZnala etc.

Lucrarile sale se intemeiaza, in majoritate, pe folclor. Chiar de la primele compozitii se remarca tendinta si preocuparile lui Alexandru FlechAZtenmacher de a da un caracter cit mai pronuntat romanesc creatiei sale, prin introducerea intonatiilor nationale, in afara de cele mentionate mai sus, subAZliniem dorinta lui de a crea el insusi in stil apropiat de cel popular. Foarte multe arii create de compozitor au un caracter popular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.