Alexandre Dumas Vicontele de Bragelonne

7x puncte

categorie: Romana

nota: 8.56

nivel: Gimnaziu

Avea oare nevoie DOAMNA să i dea o asemenea importanță domnișoarei de La Vallière, câtă vreme nu se temea de ea? Nu, DOAMNA nu se temea de La Vallière, în lumina vederilor unui istoric care cunoaște faptele și știe cum se înlănțuiesc ele în viitor sau cum s au înlănțuit în trecut; DOAMNA nu era nici proroc, nici sibilă; ea nu putea să citească mai mult decât oricare altul în această teriŹbilă și f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandre Dumas Vicontele de Bragelonne

Avea oare nevoie DOAMNA să i dea o asemenea importanță domnișoarei de La Vallière, câtă vreme nu se temea de ea? Nu, DOAMNA nu se temea de La Vallière, în lumina vederilor unui istoric care cunoaște faptele și știe cum se înlănțuiesc ele în viitor sau cum s au înlănțuit în trecut; DOAMNA nu era nici proroc, nici sibilă; ea nu putea să citească mai mult decât oricare altul în această teriŹbilă și fatală carte a viitorului, care închide în paginile ei cele mai tainice evenimentele cele mai serioase.

Nu, DOAMNA voia pur și simplu să l pedepsească pe rege pentru că i ascunsese înŹclinarea lui către o altă femeie; voia să i dovedească în chip limpede că, dacă el folosea acest soi de arme ofensive, atunci ea, femeie de spirit și de viță, găsea fără doar și poate în arsenalul imaginației sale armele defensive în stare să țină piept chiar atacurilor unui rege.

Și, pe urmă, mai voia să i arate că, în acest gen de războaie, regii nu mai sunt regi sau, în tot cazul, că regii, luptând pentru propria lor piele, ca niște oameni de rând, pot să și vadă coroanele căzând la cea dintâi lovitură primită; că, în sfârșit, dacă la început, bizuindu se pe frumuŹsețea lui, sperase să fie adorat de toate femeile de la curtea sa, asta era o pretenție pur omenească, îndrăzneață, jignitoare pentru unele femei situate mai sus decât altele, și că lecția, dată la timp acestui cap regal prea înalt și prea mândru, nu va fi decât folositoare.

Iată, desigur, care erau gândurile DOAMNEI cu privire la rege. Ceea ce se întâmplase mai înainte rămânea în afara lor.Așadar, am văzut că ea acționase asupra spiritului domniŹșoarelor sale de onoare și pregătise în toate amănuntele comedia care tocmai se jucase.

Regele fu de a dreptul uluit. De când scăpase de sub tutela domnului de Mazarin, era pentru întâia oară când se vedea iarăși tratat ca un simplu om. O astfel de severitate, din partea supușilor săi, i ar fi dat prilejul să se împotrivească. În luptă, puterile cresc. Dar să se ia la harță cu niște femei, să fie încolŹțit de niște biete provinciale venite de la Blois anume pentru asta, era culmea dezonoarei pentru un rege tânăr, plin de vaniŹtatea pe care i o stârneau deopotrivă și însușirile sale personale și puterea regală.

Nu era nici o măsură de luat, nici mustrări, nici surghiun, nici a o face pe supăratul. A face pe supăratul ar fi însemnat să mărturisească singur că a fost atins, ca Hamlet, de o spadă cu vârful fără apărătoare – arma ridicolului. Să te prefaci supărat pe femei, ce umilire! Mai ales când aceste femei au la ndemână râsul pentru a se răzbuna! O, dacă, în loc să lase totul pe seama femeilor, un curtean oarecare s ar fi amestecat în această intrigă, cu câtă plăcere s ar fi slujit Ludovic al XIV lea de prilej pentru a l arunca în Bastilia!

Dar și aici mânia regelui se oprea în loc, învinsă de puterea judecății. Să ai o armată, închisoare, o putere aproape divină, și să pui această atotputernicie în slujba unei mărunte dorințe de răzbunare, iată ceva nedemn nu numai de un rege, dar chiar de un om. Trebuia deci să și mistuie în tăcere, pur și simplu, ocara și să și pună pe față masca blândeții și a bunăvoinței.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.