Alexandr Sergheevici Puskin

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.76

nivel: Liceu

Prin opera sa Puskin a adus in toate genurile si speciile literare in care s-a afirmat - ca poet, prozator, dramaturg, publicist - deschideri noi, solutii inedite, creand permisele unei rodnice dezvoltari viitoare. Literatura rusa a fost intotdeauna preocupata de aspectele si problemele sociale si politice; in ele si-a gasit izvor de meditatie si teluri de proslavit Puskin, care si-a incheiat bila[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alexandr Sergheevici Puskin

Prin opera sa Puskin a adus in toate genurile si speciile literare in care s-a afirmat - ca poet, prozator, dramaturg, publicist - deschideri noi, solutii inedite, creand permisele unei rodnice dezvoltari viitoare. Literatura rusa a fost intotdeauna preocupata de aspectele si problemele sociale si politice; in ele si-a gasit izvor de meditatie si teluri de proslavit Puskin, care si-a incheiat bilantul de scriitor afirmand cu mandrie: "In veacul meu cel crancen slavit-am libertatea si mila pentru cel lovit". El a fost un Petru I in planul creatiei artistice, un pionier, un deschizator de drumuri, un fauritor indraznet.

Alexandr Sergheevici Puskin s-a nascut la Moscova in ziua de 26 mai 1799. Indeosebi dinspre tata, neamul Puskinilor daduse istoriei luptatori viteji impotriva cotropitorilor tatari, teutoni, suedezi, diplomati iscusiti, acreditati pe langa diferite curti straine. Nu mai putin cunoscuta era familia din care se tragea mama poetului, Nadeja Osipovna Hanibal. Bunicul Nadejei Osipovna fusese celebrul "arap al lui Petru cel Mare", Ibrahim Hanibal, infatisat de stranepotul sau in binecunoscutul roman cu acest titlu.

Ca in mai toate familiile de nobili din epoca respectiva, copii, Alexandr, Lev si Olga - au fost instruiti si educati mai intai acasa; la formarea lor au contribuit doua influente pedagogice, intr-un spirit foarte caracteristic pentru cultura rusa a vremii. Pe de o parte erau taranii si tarancele iobage, care aducea cu ei un suflu autentic rusesc, facandu-le cunoscute copiilor basmele si cantecele populare. Pe de alta parte erau preceptorii si guvernantele, care ii invatau limbi straine - in primul rand franceza - si au cautat sa-I deprinda cu cultura europeana.

Un moment de cotitura cu o puternica inriurire asupra dezvoltarii ulterioare a lui Puskin a insemnat frecventarea Liceului din Taraskoie Selo (astazi localitatea Puskino), resedinta inperiala de vara. Anii de liceu au marcat debutul literar al lui Puskin (1814), ca si primul sau succes rasunator in public, celebra "binecuvantare" a batranului Derjavin, care a aplaudat poezia "Amintiri din Taraskoie Selo", recitata de poetul adolescent la un examen de fine de an, prevestindu-I un viitor glorios. La data cand parasea liceul, Puskin era deja un scriitor cunoscut si apreciat, membru al cenaclului Arzamas, autor a peste 100 de poezii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.