Alelopatie

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acesti produsi alelochimici nu au rol in procesele metabolice primare, esentiale pentru supravietuirea plantelor, si sunt produsi ca si consecinte ale cailor metabolice primare. In contrast cu metabolismul primar, care cuprinde mai multe sute de compusi moleculari, cu greutate scazuta, se cunosc zeci de mii de produsi secundari de metabolism, caracteristici speciilor vegetale, dar numai un numar l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alelopatie

Acesti produsi alelochimici nu au rol in procesele metabolice primare, esentiale pentru supravietuirea plantelor, si sunt produsi ca si consecinte ale cailor metabolice primare. In contrast cu metabolismul primar, care cuprinde mai multe sute de compusi moleculari, cu greutate scazuta, se cunosc zeci de mii de produsi secundari de metabolism, caracteristici speciilor vegetale, dar numai un numar limitat dintre acestea sunt implicati in procesele alelochimice (Rice, 1984), cel putin la actualul nivel al cunostintelor.

Efectele alelopatice sunt produse de substantele chimice desorbite in mediul exterior de catre unele specii de plante.Intre compusii alelochimici predominaalcaloizii, fenolii, terpenoizii si glicozidele. Majoritatea substantelor alelochimice se gasesc, initial, in corpul plantelor, sub o forma inactiva. In urma unor transformari ulterioare (hidroliza, oxidoreducere, metilare sau demetilare, etc.) sunt generati produsi noi, cu proprietati alelopatice aparte (Whittaker, Feny, 1971, citati de Neamtu, 1983).

Compusii alelopatici afecteaza diviziunea celulara a plantelor concurente, activitatea fitohormonilor, eficienta functionala a cloroplastelor si a mitocondriilor, dinamica enzimatica, functiile biomembranelor, relatia planta-apa si diferite alte procese ale plantelor (Calera si colab., 1995; Einhellig, 1995, 1999; Blum si colab., 1999; Reigosa, si colab., 1999; Macias si colab., 1999). Alte aspecte importante ale alelopatiei, in afara de producerea si eliberarea in mediu, a unor compusi fitotoxici pentru unele specii vegetale, vizeaza absorbtia si translocatia substantelor alelochimice in organismul receptor (Ferreira si Aquila, 2000).

Fenomenul alelopatiei a existat de mii de ani, dar cercetare stiintificaintensiva, de recunoastere si intelegere a alelopatiei, se face doar de cateva decenii. Ideea influentei exercitate de catre unele substante chimice eliberate in mediu de catre anumite organisme, asupra altor organisme vecine, a fost emisa in 7anul 1832 de catre De Condolle (Harborne, 1977). De Condolle a ajuns la concluzia ca, toate plantele secreta prin radacini anumite substante care pot sastimuleze sau sa inhibe cresterea altor plante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.