Alegerea instrumentelor necesare activitatii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

Termenul de "societate" in acceptiunea juridica desemneaza o asociere intre mai multe persoane, fizice sau juridice, care cad de acord sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate lucrativa si a imparti profitul obtinut.Societatea comerciala, cu principiile ei atribuite, apare in evul mediu, in republicile italiene Florenta, Genova si Venetia, unde comertul maritim si terestru a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alegerea instrumentelor necesare activitatii

Termenul de "societate" in acceptiunea juridica desemneaza o asociere intre mai multe persoane, fizice sau juridice, care cad de acord sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate lucrativa si a imparti profitul obtinut.Societatea comerciala, cu principiile ei atribuite, apare in evul mediu, in republicile italiene Florenta, Genova si Venetia, unde comertul maritim si terestru a cunoscut o puternica inflorire la inceputul secolului al XII - lea.

Dezvoltarea comunitatilor urbane a condus la aparitia unor corporatii ale negustorilor, conduse de ,,consuli", cu atributii judecatoresti si aparatori ai comertutui si corporatiei. Ea a fost reglementata pentru prima oara in Ordonanta lui Ludovic al XlV-lea, privind comertul terestru din 1673.Referindu-ne la perioada moderna, este de semnalat faptul ca prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale o reprezinta Codul Comercial francez din 1807.

In ce priveste reglementarea societatilor comerciale in tara noastra, este de remarcat ca primele dispozitii referitoare la activitatea comerciala au fost cuprinse in Codul Calimachi al Moldovei si Codul Caragea al Munteniei, ambele in anul 1817. Tradus in romaneste, Codul Comercial francez avea sa devina, in anul 1840, cel dintai cod comercial al Munteniei, iar din 1863 a fost extins si in Moldova.

Societatile comerciale capata o reglementare ampla, distincta de cea a societatilor civile prevazute de Codul civil, prin Codul Comercial de la 1887, in vigoare, cu modificarile survenite ulterior, si astazi.
Pentru a dobandi calitatea de comerciant, societatea comerciala trebuie sa se constituie cu respectarea conditiilor prevazute de lege in acest sens.Printr-o exprimare plastica, persoanele fizice "devin comercianti", in timp ce "societatile comerciale se nasc comercianti."

In calitatea sa de comerciant, societatea comerciala are toate obligatiile profesionale prevazute de lege pentru comercianti.
Momentul dobandirii calitatii de comerciant difera, in functie de natura societatii comerciale. Astfel, societatile in nume colectiv si societatile in comandita simpla se constituie prin contract de societate incheiat in forma autentica si inainte de a incepe activitatea comerciala trebuie sa ceara inscrierea in Registrul Comertului.

Dobandirea personalitatii juridice se face prin inmatricularea dispusa de judecator, conform art. 4 alin. 3 din Legea nr. 31/1990.
In privinta societatilor comerciale, Codul Comercial se multumeste sa precizeze ca ele au calitatea de comerciant. Intr-adevar, prin insusi obiectul lor comercial, societatile comerciale sunt recunoscute in calitate de comerciant. Dobandirea personalitatii juridice de catre societatile comerciale este conditionata de intrunirea urmatoarelor elemente constitutive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.