Alegerea formei juridice de desfasurare a activitatii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.71

nivel: Facultate

14.1. Criterii de alegere a formei juridice de desfasurare a ativitatii antreprenoriale
Pentru a determina forma juridica cea mai adecvata conditiilor sale specifice, intreprinzatorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele criterii de alegere:
- suma de bani necesara initierii afacerii si a modului ei de obtinere;
- calificarea speciala si competenta pe care o are si care il [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alegerea formei juridice de desfasurare a activitatii

14.1. Criterii de alegere a formei juridice de desfasurare a ativitatii antreprenoriale
Pentru a determina forma juridica cea mai adecvata conditiilor sale specifice, intreprinzatorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele criterii de alegere:
- suma de bani necesara initierii afacerii si a modului ei de obtinere;
- calificarea speciala si competenta pe care o are si care il vor ajuta in derularea cu succes a afacerii;
- experienta pe care o are in sfera de activitate a afacerii;
- perspectiva de dezvoltare a afacerii si talentul managerial al intreprinzatorului;
- cota-parte din capitalul social care doreste sa o detina si, implicit participarea la luarea deciziilor si impartirea profiturilor;

- taxele necesare initierii afacerii si procedurii de constituire si impozitele ce trebuie platite;
- protejarea bunurilor personale de creditorii afacerii;
- responsabilitatea pe care intelege sa si-o asume in caz de faliment;
- masura in care doreste ca afacerea sa continue in caz de incapacitate sau chiar de moarte;

- dorinta de a fi unic intreprinzator sau asocierea cu alte persoane;
- daca il satisface obtinerea de profit din banii investiti, fara a participa la luarea deciziilor;
- rabdarea si dispozitia pe care o are pentru elaborarea unei documentatii birocratice necesare initierii si derularii unei afaceri de o relativ mai mare anvergura.

Grafic, procesul de alegere a celei mai corespunzatoare forme se societate comerciala se prezinta in fig. 14.1. Intreprinzatorul potential trebuie sa evalueze care dintre acesti factori sunt cei mai importanti in luarea deciziei sale. Daca nu poate exista o forma ideala de forma juridica, poate exista totusi o forma juridica cea mai potrivita pentru fiecare imprejurare specifica. De aceea, nu trebuie pur si simplu copiat exemplul unui intreprinzator precedent, chiar din acelasi domeniu, ci trebuie analizate toate aspectele mentionate si a alege forma cea mai potrivita potentialului intreprinzator.

Activitatea antreprenoriala se poate desfasura sub doua forme: persoane fizice si asociatii familiale; societati comerciale.
14.2.1 Persoane fizice si asociatii familiale
Cea mai simpla forma de manifestare a initiativei particulare in economie o constituie desfasurarea activitatii ca persoane fizice sau in cadrul asociatiei familiale.

Persoanele fizice pot fi cetateni care au domiciliul in Romania sau in spatiul european. Ei pot fi autorizati sa desfasoare o activitate independenta in baza Legii 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitatea in mod independent,de catre primarie, cu inregistrare ulterioara la Oficiul registrului comertului, prin Biroul Unic. Nu au personalitate juridica.

Asociatiile familiale se pot infiinta la initiativa unei persoane fizice si se constituie din membrii de familie ai acesteia (sotul, sotia si copii acestora care au implinit varsta de 16 anil la data autorizasociatiei familiale, precum si rudele acestora pana la gradul al patrulea). Nu au personalitate juridica.

Avantajele acestei forme de desfasurarea a activitatii economice sunt urmatoarele: Taxele de autorizare sunt mai putine si mai reduse. Filiera de autorizare fiind mai scurta si taxele aferente sunt mai reduse.Modalitatea de impozitare este diferita. Impozitul pe venituri este mai mic decat la societatile comerciale, in special pentru venituile mici, impozitul aplicat pe venit oferind avantajul conducerii afacerii de comerciantul insusi.
Sistemul de evidenta contabila este in partida simpla.

Dezavantajele desfasurarii activitatii sub forma intreprinzatorilor individuali si a a sociatiilor familiale sunt:Raspunderea nelimitata (cu intreaga avere a comerciantului).Nu se pot angaja persoane cu contract individual de munca. La asociatiile familiale pot lucra numai membrii familiei cu gospodarie comuna.

Posibilitati mai reduse de finantare/creditare. Investitorii si creditorii nu se implica prea usor in activitati cu aceste categorii, datorita posibilitatilor lor financiare reduse.Posibilitati mai reduse de dezvoltare a activitatii. Datorita puterii lor financiare reduse si dezvoltarea este mult ingreunata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.