Alcoolul - proces literar(sceneta)

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Facultate

Greierul- incepe sedinta, intra judecatorul, procurorul, asesorii. Asistenta se ridica in picioare.

Greierul- onorata instanta, toti martorii sunt prezenti. Procedura completa. Procesul intentat impotriva “ALCOOLULUI” se poate judeca.

Judecatorul- Sa dam citire actului de acuzare.

Procurorul- “Alcoolul” a fost trimis in j[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alcoolul - proces literar(sceneta)

Greierul- incepe sedinta, intra judecatorul, procurorul, asesorii. Asistenta se ridica in picioare.

Greierul- onorata instanta, toti martorii sunt prezenti. Procedura completa. Procesul intentat impotriva “ALCOOLULUI” se poate judeca.

Judecatorul- Sa dam citire actului de acuzare.

Procurorul- “Alcoolul” a fost trimis in judecata pentru relele pe care le-a pricinuit si le pricinuieste inca oamenilor, medical si moral, devenind, realmente, un pericol social la toate varstele. Provoaca boli grave, de cele mai multe ori incurabile

...

Apararea- Onorata instanta, clientul meu nu este si nu poate fi asa de vinovat, precum s-a mentionat in actul acuzarii. Nu “ALCOOLUL” este principalul vinovat pentru bolile enumerate si pentru multiplele necazuri mentionate. Vinovati sunt consumatorii de alcool care beau….peste masura. Si mai retineti, onorata instanta, ca alcoolul consumat in cantitati rationale de catre oameni sanatosi nu pune acestora sanatatea in pericol, ba mai mult, vinul consumat in cantitati reduse are un rol favorabil, chiar profilactic.

Hipocrast, considerat “parintele medicinii”, apreciaza vinul drept “cel mai minunat remediu, deopotriva de folositor atat pentru oamenii sanatosi, cat si pentru cei bolnavi”, iar celebrul savant francez Pasteur a spus: “Vinul este cea mai igienica si sanatoasa bautura”. Vinul da vigoare. Baut cu moderatie, intretine sanatatea si provoaca somn linistit.

Vinul i-a inspirat pe multi artisti din toate timpurile. In fata vinului poetii si toti creatorii au sentimentul soarelui lichid. De la Homer si Horatiu pana la Eminescu, de la Goethe si pana la Twain, literatura universala inregistreaza pagini de mare stralucire, care canta vinul si binefacerile sale.

Vinul a inspirit pe pictori, sculptori si muzicieni celebri, creand opere nemuritoare. Baudelaire spunea ca “Cine stie sa deguste vinul stie sa soarba din el picaturi de geniu. Vinul este muzica ce inveseleste inima. Vinul este prietenia”. Vinul ales, onorata instanta, imblanzeste madularele, mintea si sufletul. In miresmele vinului bun se leagana cu voluptate bucuriile impotriva urii, dorul impotriva durerii si marinimia sa, nobletea si onestitatea impotriva minciunii, josniciei. O masa fara vin e ca o zi fara soare, sau ca o nunta fara lautari.

Greierul- Are cuvantul “ALCOOLUL”.

Alcoolul- Recunosc, cei ce abuzeaza de mine, niciodata n-ajung bine. Nu am insa forta sa le spun, STOP!!! GATA!!! Incerc sa-i atentionez sa se opreasca, intai dezlegandu-le limba, apoi incurcandu-le-o, dar sunt destui care nu pricep, sau nu vor sa priceapa. Asa se face ca ajung, de multe ori, de la masa…..sub masa!!!

Recunosc ca am multi dusmani, nu uitati insa ca am si multi prieteni, printre intelepti si cumpatati. Ba mai mult, leg prietenii. Sunt un excelent stimulator, inviorez inimi, daca vrei sa iubesti si sa te inveselesti. Nu sunt singurul vinovat pentru toate relele pe care le pricinuiesc.

Procurorul(acuzarea)- ne interzice total consumul de bauturi alcoolice pana la varsta de 16-17 ani, iar dupa aceasta varsta, in cantitati foarte mici;

- ne interzice total consumul de alcool de catre femeile gravide si cat alapteaza;
- adulti vor putea consuma zilnic cantitati moderate 30-35gr. Alcool pur (2 pahare de vin sau o sticla si jumatate de bere)
- se interzice total introducerea de bauturi alcoolice in scoala.

Judecatorul- Tribunalul este de acord cu rechizitoriul Parchetului.

Greierul- Asistenta in picioare. Curtea se retrage.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.