Alcoolismul

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conform opiniei Comitetului de Experti OMS, notiunea de sindrom de dependenta alcoolica este de preferat utilizarii aceleia mai raspandite dar imprecise de alcoolism. Toate consecintele secundare rezultate in urma consumului excesiv de alcool, fie ca implica sau nu existenta unui sindrom de dependenta, pot fi considerate ca fiind incapacitati legate de consumul de alcool. O asemenea fragmentare a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alcoolismul

Conform opiniei Comitetului de Experti OMS, notiunea de sindrom de dependenta alcoolica este de preferat utilizarii aceleia mai raspandite dar imprecise de alcoolism. Toate consecintele secundare rezultate in urma consumului excesiv de alcool, fie ca implica sau nu existenta unui sindrom de dependenta, pot fi considerate ca fiind incapacitati legate de consumul de alcool. O asemenea fragmentare a conceptului traditional de alcoolism, ar presupune o mai buna definire, vis-a-vis de sindromul de dependenta alcoolica, a unor notiuni cum ar fi acelea de abuz de alcool, sau consum excesiv (sau abuziv) de alcool, sau termenul de alcoolizare.

Pana la ora actuala nu exista un acord la nivel international, referitor la asemenea notiuni, a caror definire nu poate fi decat arbitrara si subiectiva, dar obiectivabila, in orice caz, in cadrul tremenului mai larg de sindrom de dependenta alcoolica.
Bautorul excesiv (Keller & Mc Cormick, 1968) este o persoana care bea de o maniera excesiva:Notiunea de "abuz de alcool" este un termen care acopera, teoretic, aproape in intregime pe acela de consum excesiv. In fapt, examinarea criteriilor de diagnostic recomandate de DSM pentru "abuzul de alcool" sugereaza ca aceasta entitate imprumuta de fapt atat notiuni ce indica un consum excesiv (

retragerea sociala sau dificultatile familiale generate de consumul de alcool de exemplu) cat si cele care indica un anumit grad de dependenta psihologica sau somatica (notiunea de "pierderea autocontrolului", nevoia de a bea zilnic, etc.).Notiunea de "alcoolizare", in fine, este si ea obiectul unor critici si aproximari. Ea apare in general ca o conduita intermediara intre o modalitate de consum non patologic, integrat cutumelor sociale si consumul excesiv.

Keller si Mc Cormick o definesc ca pe "un consum zilnic sau foarte frecvent a unor cantitati mari de bauturi alcolizate, considerata fie ca un fenomen infracclinic, fie ca un proces patologic". Respectiva delimitare intre "conduitele de alcoolizare" si "conduitele de consum excesiv si abuz de alcool" nu poate fi decat una nesigura si aproximativa.

Diferitele etape de utilizare a alcoolului. Van Dijk propune (1979) o "schema" care tine cont de o maniera pertinenta, de diferitele modalitati evolutive ale relatiei individului cu alcoolul si interrelatiile posibile intre aceste diverse comportamente. O asemenea abordare are meritul de a sublinia in ce masura, in materie de alcoolism, diferitele delimitari sun nesigure si modulate de factori de apartenenta, integrare, reguli sociale adesea inconstiente ce variaza de la o tara la alta, sex (barbatul este "mai autorizat" sa bea decat femeia), varsta, religie, clasa sau statut social, norme sau valori sociale etc. Altfel spus: "de la fiecare membru al unei societati, este asteptat un anumit comportament fata de alcool" (Van Dijk)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.