Alcatuirea frunzei

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.13

nivel: Gimnaziu

La grâu și porumb, unde pețiolul lipsește, teaca este foarte dezvoltată și înconjoară tulpina de la un nod până aproape de nodul următor. Pe lângă frunzele care au rol principal în prepararea hranei, există frunze care au suferit modificări și îndeplinesc alte funcții. La dracilă unele frunze s-au transformat în spini cu rol de apărare. La mazăre, vârfurile frunzelor s-au transformat în cârcei cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alcatuirea frunzei

La grâu și porumb, unde pețiolul lipsește, teaca este foarte dezvoltată și înconjoară tulpina de la un nod până aproape de nodul următor. Pe lângă frunzele care au rol principal în prepararea hranei, există frunze care au suferit modificări și îndeplinesc alte funcții. La dracilă unele frunze s-au transformat în spini cu rol de apărare. La mazăre, vârfurile frunzelor s-au transformat în cârcei cu rol de fixare. La ceapă, frunzele din bulb sunt organe de depozitare a unor substanțe de rezervă. La plantele numite carnivore, frunzele sunt adevărate capcane pentru prins insecte sau alte animale mici (la roua cerului și la planta numită Nepenthes).

O secțiune transversală prin frunză scoate în evidență următoarea structură :
Două epiderme una superioară și una inferioară
Miezul frunzei sau mezofilul

Epiderma superioară este formată dintr–un strat de celule strâns unite între ele de culoare verde intens. Epiderma inferioară este formată dintr-un strat de celule strâns unite între ele de culoare verde deschis. La majoritatea plantelor pe epiderma inferioară se găsesc numeroși peri care împiedică transpirația.

Pe ambele epiderme dar mai ales pe cea inferioară se găsesc celulele modificate numite stomate. O stomată este formată din două celule de forma bobului de fasole care stau față-n față lăsând o deschidere numită osteolă. Prin aceste stomate se realizează schimbul de gaze între plantă și mediu și de asemenea se elimină apă.

Numărul de stomate diferă de la o plantă la alta în funcție de condițiile de mediu. La plantele plutitoare stomatele se găsesc numai pe epiderma superioară. Mezofilul sau miezul frunzei este format din țesut fundamental cu celule distanțate între ele, spațiile fiind pline de aer. În țesutul fundamental din loc în loc se găsește fascicule libero-lemnoase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.