Albina in lumea insectelor

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.95

nivel: Gimnaziu

În plus, au trei perechi de picioare, ceea ce le distinge, de la prima vedere, de păienjeni (care au patru), două perechi de aripi (de cele mai multe ori), o singura pereche de antene, Iar dezvoltarea lor comportă metamorfoze.

Cu excepția mediului marin unde sunt foarte puține la număr, insectele se întâlnesc în toate mediile terestre, acvatice și aeriene. Alimentația le este foart[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Albina in lumea insectelor

În plus, au trei perechi de picioare, ceea ce le distinge, de la prima vedere, de păienjeni (care au patru), două perechi de aripi (de cele mai multe ori), o singura pereche de antene, Iar dezvoltarea lor comportă metamorfoze.

Cu excepția mediului marin unde sunt foarte puține la număr, insectele se întâlnesc în toate mediile terestre, acvatice și aeriene. Alimentația le este foarte variată, iar piesele lor bucale prezintă fără greș o adaptare riguroasă la respectivele regimuri alimentare. Glandele salivare sunt bine dezvoltate și pot prezenta specializări (secreție de mătase, de exemplu). Enzimele digestive sunt corespunzătoare alimentație lor.

La insecte excreția se face prin organe speciale numite tuburile lui Malpighi, al căror număr este variabil de la un grup la altul și care joacă rolul rinichilor de la vertebrate.
Sistemul nervos cuprinde o parte centrală, creierul și un lanț nervos ventral divizat în segmente corespunzând segmentelor corpului. Organele de simț sunt foarte bine dezvoltate și pot prezenta o înaltă specializare.

Au un sistem circulator care cuprinde : inima contractilă și un vas, aorta. În interiorul cavității generale, organele sunt scăldate într-un lichid numit hemolimfă. Oxigenul din aer este adus la țesuturi printr-un sistem respirator constituit din saci aerieni și de trahee care se ramifică la extrem.

Reproducția prezintă variante numeroase, dar de regulă sexele sunt separate și există un dimorfism sexual important adică aspectul exterior al masculilor diferă de al femelelor. Fecundarea este internă. Fenomenele de partenogeneză sunt frecvente, mai ales la himenoptere și hemiptere, fenomen descoperit încă din secolul al XVIII-lea. Deși exista numeroase cazuri de viviparitate, de exemplu, puricii, insectele sunt, în general, ovipare.

Clasificarea insectelor
Înmulțirea exagerată a speciilor la insecte, atrage după sine inevitabil, o clasificare foarte complexă, care este de altfel în permanenți schimbare. Cu toate acestea, la nivelul marilor diviziuni sistematice se poate ajunge la o clasificare care nu se mai schimbă mult. Clasa insectelor este împărțită în douăsprezece supraordine divizate în ordine, acestea la rândul lor în familii, apoi în subfamilii, în genuri și, în final, în specii.

Ordinele constituie de fapt marile unități sistematice cu care sa lucrează curent. Ele pot fi foarte omogene astfel încât noțiunea de dipteră sau lepidopteră este aproape instictiv înțeleasă de necunoscător care o traducă prin cuvântul muscă sau fluture.
Caracterele de care se ține cont pentru a clasifica insectele sunt cele ale pieselor bucale, ale aripilor și ale segmentației, dar și a unor organe foarte specializate cum sunt piesele genitale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.