Albert Einstein biografie si activitate

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Albert Einstein biografie si activitate
Tinerețe
Pentru profesorii liceului din Luitpold, tânărul Albert Einstein nu este câtuși de puțin supradotat: ei îl considera mai degrabă un elev reticent la autoritate, admonestându-l din când în când ,,Simpla dumitale prezența pervertește respectful clasei față de mine!” – îi strigă un preparator. Modelul prusac, pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Albert Einstein biografie si activitate

Referat despre Albert Einstein biografie si activitate
Tinerețe
Pentru profesorii liceului din Luitpold, tânărul Albert Einstein nu este câtuși de puțin supradotat: ei îl considera mai degrabă un elev reticent la autoritate, admonestându-l din când în când ,,Simpla dumitale prezența pervertește respectful clasei față de mine!” – îi strigă un preparator. Modelul prusac, preluat de Germania la sfârșitul secolului al XIX-lea, și militarizarea sociețății în ansamblu îl dezgusta. Displăcîndu-I să învețe ,, pe dinafară”.

Einstein își înmulțește lecturile stiințifice și filozofice, urmând sfaturile unui student găzduit de părinții săi. La vârsta de 16 ani, fără să-și fi terminat studiile secundare, Albert părăsește liceul și Germania vrând să evite cu orice preț serviciul militar, el adoptă cetățenia elvețiană. Norocul schimbător face ca tatal său, care conducea o afacere cu materiale electrice, să se expatriceze în Italia. Fiul își regăsește familia la Pavia,în 1895, iar în anul următor se pregătește să dea examen de admitere, în calitate de candidat independent și cu un avans fașă de vârsta cerută, la Școala Politehnică din Zürich, care formează ingineri. Nu reușește de prima dată, ci abia la a doua tentativă, în octombrie 1896.

Pe băncile acestei universități austere, Einstein se îndrăgostește de Mileva Marié, cu care se va căsători însă numai supă moartea tatălui său, în 1902 : idila lor provoacă o puternică opoziție din partea părinților lui Albert. Atitidinea sa de frondă față de profesori nu s-a schimbat: în mod regulat „trage chiulul” de la cursuri. Ca să se amuze, împreună cu prietenii săi Marice Solovine și Corand Habicht, întemeiază „Academia Olympia”, sub a cărei denumire pompos-solemnă se ascund întâlnirile lor studenșești însuflețite de conversații filozofice. Cu diploma obținută în iulie 1900, Einstein își caută zadarnic un post de asistent universitarm primind doar câteva slujbe modeste. Abia după un an și jumătate se angajează la Oficiul Federal de Brevete din Berna, post care îi lasă suficient timp liber pentru a se putea consacra domeniului care-l pasionează: fizica.

Articolele din 1905
În 1905, revista germană Anale de fizocă publică cinci articole ale unui necunoscut. Fizica este marcată în acestă perioadă de p criză profundă. Cele două ramuri principale ale disciplinei,mecanica – știința mișcării corpurilor – și electomagnetismul – știința luminii – se contrazic într-o serie întreagă de chestiuni, care se dovedesc tot atâtea dileme pentru cercetători. În primul articol, Einstein atacă poziția oficiașă potivit căreia lumina este o undă continuă susținută de „eter” – o substanță imobilă.

Dimpotrivă, în viziunea lui Einstein, lumina este „constituită dintr-un număr finit de cuante de energie situate în puncte ale spațiului”: așadar, ea este, prin definiție, discontinuă. Einstein rezolvă în acest fel probleme insolubil pe care le ridică presupusele proprietăți ale eterului: acesta nu există! Simplu fapt de a-și pune colegii de acord nu-l mulțumește; Einstein schițează una dintre axele esențiale ale fizicii moderne: teoria cuantică. Al patrulea articol, intitulat Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare, este – așa cum mărturisește însuși Einstein – de-a dreptul revoluționar. El respinge pur și simplu ideea unui timp absolut și identic în orice loc, susținând relativitatea timpului. Singura restricție enunțată de fizician în cadul acestei teorii este viteza luminii, care reprezintă o limită absolută. Și astfel ia naștere teoria relativității restânse. Într-un addendum, Einstein dezvoltă o idee cu totul nouă, demonstând echivalența dintre masă și energie: acestă descoperire este descrisă de celebra formulă .

Articolele sale trec inițial neobsevare, dar ulterior suscită interesul marelui cercetător Max Planck. Un viitor strălucit se deschide înaintea lui Einstein. Numit profesor la Universitatea din Zürich în 1909, este invitat să ia parte la Congresul Solvaz din 1911, care reunește cele mai mari nume ale comunității științifice internaționale. Plank îi propune în același an postul de director al Institului de Fizică Kaiser Wilhelm din Berlin

Teoria relativității generale și recunoașterea internațională
Enunțarea teorie relativității restrânse nu este decât preludiul repunerii în discuție a fizicii clasice, care este în constinuare marcată de descoperirile lui Newton și Maxwell. Începând din 1907, Einstein este preocupat de teoria gravitației. Mai târziu el formulează teoria relativității generale, care consideră gravitația ca pe o deformare a continuității spațiu-timp.

Una dintre consecințele acestei teorii este verificată experimental în 1919: razele de lumină nu traversează spațiul în linie dreptă, fiidcă continuitatea spațiu-timp este distorsionată de masele care găsesc în ea. Cel puțin așa afirmă Einstein. Observațiile expediției științifice engleze conduse de astronomul Eddington cu privejul unei eclipse validează aceste previziuni. Einstein dobândește o notorietate internațională și devine, în ochii lumii întregii, un al doilea Newton. În plus, faptul că niște observatorii englezii confirmă cercetările umui german este pe placul publicului, care întrevede o nouă concordie internațională, după patru ani de război ucigător în Europa. Premiul Nobel atribuit lui Einstein în 1921 recompensează cercetările acestuia în legătură cu efectul fotoelectric, și nu pe cele privitoare la relativitate, care suscită încă multe rezerve, din cauza caracterului lor novator.

„Dumnezeu nu dă cu zarul”
În 1905, Einstein enunță teoria cuantică. Ideile lui sunt reluate și dezvoltate de tinerii fizicieni grupați ăn jurul danezului Niels Bohr. Acesta din urmă și Einstein își jură prietenie pentru întotdeauna, dar profundul dezacord științific dintre ei va culmina în 1927, cu ocazia celui de-al cincilea Congres Solvaz, ținut la Bruxelles. Einstein și Bohr se angajează într-un teribil duel cu arme intelectuale. Obiecțiile lui Einstein la dezvoltările teoriei cuantice au la bază imposibilitatea de a prevedea cu certitudine poziția unui electron.

Acest caracter „probabilist” al teoriei cuantice îl indispune; după el „Dumnezeu nu dă cu zaruș”.Obstinat în această atitudine de refuz, Einstein se depărtează întrucâtva de cercetările cele mai avansate, considerând că teoria cuantică nu reprezintă decât o etapă provizorie a cunoașterii în fizică. Ambiția majoră a ultimelor sale două decenii unitară, care să realizeze o sinteză între gravitație și electromagnetism. Dar munca sa titanică nu este încununată de rezultate pe măsură. Dificultățile întâmpinate îl fac să-și reconsidere cu umilință condiția de fizician: „Vă închipuiși că eu privesc opera vieții mele cu mare satisfacție. Să știți că nu este mare lucru. Nu am nici un singur concept despre care să fiu convins că va rezista și mă întreb chiar dacî sunt pe calea cea bună…”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.