Albert Einstein 1879 - 1955

1x punct

categorie: Muzica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pe Einstein la ajutata enorm faptul ca nu era asociat cu nici o institutie de invatamant universitar cu renume si ca statutul sau nu depindea de o creditare oficiala - lucruri fata de care americanii au o atitudine duala: insista asupra lor si, pe de alta parte, nu au incredere in ele. Dimpotriva, Einstein a fost savantul care a castigat simpatia multimilor, a oamenilor obisnuiti, cu toate ca vorb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Albert Einstein 1879 - 1955

Pe Einstein la ajutata enorm faptul ca nu era asociat cu nici o institutie de invatamant universitar cu renume si ca statutul sau nu depindea de o creditare oficiala - lucruri fata de care americanii au o atitudine duala: insista asupra lor si, pe de alta parte, nu au incredere in ele. Dimpotriva, Einstein a fost savantul care a castigat simpatia multimilor, a oamenilor obisnuiti, cu toate ca vorbea limba obscura a matematicilor.

Albert Einstein s-a nascut pe 14 martie 1879 la Ulm, un oras modest din Germania, intr-o familie de evrei. Tatal sau, Hermann Einstein, era electrician si avea veleitati de inventator. Mama sa, Pauline Koch, avea o fire serioasa si inclinatii muzicale, interpretand foarte bine la pian sonatele lui Beethoven - de la ea va mosteni Albert Einstein pasiunea pentru muzica clasica.

Fratele mamei sale, Caesar Koch, inginer de profesie, care locuia impreuna cu familia, a avut o influenta foarte mare asupra copilului, mai ales in ceea ce priveste stiintele exacte. Unchiul sau i-a relevat lui Einstein latura pasionanta a matematicii: "Este o stiinta amuzanta. Cand alergam dupa un animal si nu putem sa-l prindem, il denumim pentru moment x si continuam sa-l urmarim pana cand il varam in sac".

Cand micul Albert avea 5 ani, tatal sau i-a aratat o busola de buzunar - un obiect care l-a fascinat realmente. Proprietatea misterioasa a acului busolei de a reveni la aceeasi pozitie, indiferent de orientarea cadrului, l-a impresionat pe copil. Un an mai tarziu, parintii i-au luat un profesor de vioara, dar muzica l-a lasat aproape indiferent pe copil pana in ziua cand a descoperit sonatele lui Mozart. Din acest moment, cantatul la vioara a devenit una dintre pasiunile viitorului savant. Copilul Albert Einstein era timid si singuratic si ii placea sa se joace singur in parcuri si in padure.

Elev la scoala primara a parohiei din care facea parte familia lui, Einstein isi intrecea cu mult colegii de clasa la matematici, dar avea rezultate proaste la celelalte materii.Einstein incepuse sa vorbeasca tarziu, spre exasperarea familiei sale, si pana la 9 ani a avut dificultati de exprimare. Acest lucru, precum si faptul ca era un scolar meditativ si retras, il facea sa para in ochii profesorilor sai un elev mediocru, un copil nu prea inzestrat intelectual.

La 10 ani, Einstein a intrat la gimnaziul Luitpold din Munchen. La sfarsitul secolului al XIX-lea, sistemul de invatamant din gimnazii era foarte rigid, elevii primind o educatie care aducea cu disciplina militara. Mai tarziu, Einstein avea sa marturiseasca faptul ca, in scoala generala, profesorii sai i se pareau a fi niste serpi, iar mai tarziu, cei din gimnaziu se purtau precum niste locotenenti.
Colegiul a fost o experienta dureroasa pentru Enstein. Era dezgustat de felul cum se predau in scoala strategiile militare. Profesorii lui Einstein erau nemultumit de el si ii spuneau ca n-o sa se aleaga nimic de el niciodata.

La 12 ani, tanarul Einstein a primit o carticica despre geometria euclidiana. Mai tarziu, marturiseste: "O asemenea claritate si siguranta au exercitat o atractie indescriptibila asupra mea".
La colegiul Luitpold, care mai tarziu va purta numele lui, Einstein l-a intalnit pe Max Talmud, student la medicina, care il va indemna sa citeasca lucrarile de vulgarizare stiintifica ale lui Bernstein, cartea Forta si Materie a lui Buchner si Critica ratiunii pure a lui Kant. Intre Talmud si adolescentul Einstein s-a legat o prietenie stransa, bazata pe interesul lor comun pentru stiinta si filozofie. In anul 1890, Einstein a aprofundat studiul matematicilor superioare, in special calculul diferential si integrat.

Dar aceasta perioada a luat sfarsit, pentru ca mica intreprindere de dezvoltare a inventiilor electrice pe care o deschisese tatal sau cunostea esec dupa esec. Parintii l-au sfatuit sa lase deoparte "prostiile filosofice" si sa se intoarca la "viata reala" pentru a-si castiga existenta. Dar tanarul nu se vedea practicand meseria tatalui sau si nici acceptand o cariera de functionar intr-un birou. Singura sa dorinta era de a descoperi cateva dintre misterioasele legi ale lumii fizice.

Einstein a incercat sa intre la ETH, Institutul Federal de Tehnologie Elvetiana, dar a picat la examenul de admitere; pe tot parcursul studiilor sale, fusese un elev supradotat la matematici, dar lipsit de orice inclinatie spre disciplinele biologiei si ale stiintelor umane. Totusi, directorul Politehnicii, frapat de cunostintele de fizica si matematica ale lui Einstein, l-a indemnat sa obtina diploma de absolvire a studiilor dintr-o scoala elvetiana: scoala cantonala din oraselul Aarau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.