Albastru Briliant E 133

1x punct

categorie: Chimie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Obtinere si caracterizare
Aditivul E 133 este-un colorant albastru de sinteza, care apartine clasei de coloranti tri- fenilmetanici. Din punct de vedere chimic este sarea disodica a 4{[4-(N-etil-p-sulfobenzil- amina)-fenil]-(2-sulfonium fenil)-metilen}-[l- (N-etil-N-p-sulfobenzil)-A2,5ciclohexadienimi- na]. Are ca sinonime: CI Food Blue, FD et C Blue nr.l, Briliant Blue FCF. Formula sa mole[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Albastru Briliant E 133

Obtinere si caracterizare
Aditivul E 133 este-un colorant albastru de sinteza, care apartine clasei de coloranti tri- fenilmetanici. Din punct de vedere chimic este sarea disodica a 4{[4-(N-etil-p-sulfobenzil- amina)-fenil]-(2-sulfonium fenil)-metilen}-[l- (N-etil-N-p-sulfobenzil)-A2,5ciclohexadienimi- na]. Are ca sinonime: CI Food Blue, FD et C Blue nr.l, Briliant Blue FCF. Formula sa moleculara este: C3iHh^2^209S3, iar M = 792,84.

Albastru Briliant FCF este descris ca sare de sodiu. Sarurile de calciu si potasiu sunt de asemenea autorizate, in sinteza acestui aditiv se utilizeaza ca materie prima meta-nitrobenzaldehida, care printr-o reactie de condensare cu dietilanilina formeaza o leucobaza incolora. Printr-o succeAZsiune de reactii, ca de exemplu descompunerea sarii de diazoniu, disulfurare cu trioxid de sulf, oxidare cu Pb02 rezulta colorantul albastru briliant FCF sub forma de sare sodica.

Aditivul E 133 se prezinta sub forma de pudra sau de granule de culoare albastru-rosiatic, solubila in apa. Pentru industria alimentara este necesar ca aditivul sa aiba un continut de substanta coloranta activa, de minimum 85%, iar de coloranti auxiliari, maximum 6%. Substantele extractibile in eter sunt de maximum 0,2% la p 1 = 7, iar continutul de substante insolubile in apa, de maximum 0,2%.

Necesitate
Colorantul E 133 este utilizat in combinatie cu tartrazina (E 102) pentru a se obtine diverse nuante de verde. Adaugata in produse alimentare restabileste culoarea initiala degradata in timpul procesarii sau depozitarii acestora. Sunt colorate de asemenea produse fara culoare (de cofetarie, patiserie, produse zaharoase) care astfel devin mai atractive pentru consumator

Risc
Este recomandat ca acest aditiv sa fie eliminat din dieta copiilor. In cazul unor persoane adulte, colorantul poate provoca fenomene alergice sau de intoleranta, ca si ceilalti coloAZranti de sinteza. De asemenea, a fost evidenAZtiata actiunea potential cancerigena a aditivului in lucrarea [74]. Albastru Briliant FCF mai este incriminat de inducerea sindromului de hiper- activitate, bronhospasm si destructii cromozo- male. Este interzis in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.