Alaptarea naturala sau artificiala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.70

nivel: Facultate

Disputa poate fi potolita prin aceasta unica afirmatie. Nu exista nici o constatare stiintifica asupra faptului ca una dintre aceste metode ar fi mai benefica pentru copil decat cealalta, atat pe plan fizic cat si pe plan psihologic. Dvs. va revine sarcina de a alege ce metoda preferati.

Daca v-ati decis sa folositi biberonul, aveti grja sa tineti copilul langa dumneavoastra, si sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Alaptarea naturala sau artificiala

Disputa poate fi potolita prin aceasta unica afirmatie. Nu exista nici o constatare stiintifica asupra faptului ca una dintre aceste metode ar fi mai benefica pentru copil decat cealalta, atat pe plan fizic cat si pe plan psihologic. Dvs. va revine sarcina de a alege ce metoda preferati.

Daca v-ati decis sa folositi biberonul, aveti grja sa tineti copilul langa dumneavoastra, si sa il alintati la fel ca si cum l-ati alapta la san.Nici aici nu este vorba de o regula stricta. Copilul nu risca nimic, din punct de vedere psihologic, daca, din intamplare, ii lasati la indemana un biberon. Dar, in general, cere aceleasi mangaieri fizice cand este hranit cu biberonul ca si cand este alaptat la san.

Trebuie sa urmam dorintele copilului, sau trebuie sa-i impunem un orar strict?Sa trecem la intrebarea capitala atat pentru mamele care folosesc biberonul cat si pentru cele care alapteaza la san: cand trebuie hranit un copil? Intrebare la care ar trebui sa raspund in mod natural: cand ii este foame. Din nefericire, civilizatia a ajuns sa complice inutil acest raspuns simplu si evident.

Prin anii '20 - '30 multi oameni credeau ca este un lucru bun sa creezi deprinderi la copii, cat mai devreme cu putinta. O mare parte a acestui antrenament consista, dupa parerea lor, in a obisnui cat mai rapid posibil copilul cu un orar strict . Asa cum si medicii impuneau acest ritm alimentar al unei mese la fiecare 4 ore. Acest regim teribil viola unul dintre principiile fundamentale ale unei educatii care are ca scop creerea unui copil sanatos din punct de vedere psihologic: respectul pentru individualitatea sa.

Fiecare dintre copii este un individ unic care are dreptul de a se alimenta conform propriului sau ritm. Un ritm alimentar fortat, restrictionat orar, este imposibil sa-i faca bine unui copil. Nu numai datorita faptului ca este diferit de toti ceilalti, dar si pentru ca propriile sale nevoi alimentare variaza de la o zi la alta.

Unde ajunge un copil hranit la ore fixe? Atunci cand ii este foame se simte frustrat. Foamea pe care o experimenteaza un bebelus este o forta care domina tot. Atunci cand ii este foame aceasta senzatie este totala. Nu admite nici o intarziere: are nevoie sa manance. Marea noastra majoritate, ca adulti, nu am simtit foamea asa cum o simte un bebelus. Pentru a va face o idee, va spun ca un copil care asteapta o ora si jumatate sa fie hranit simte acelasi lucru pe care il simte un adult dupa trei zile.

In cea mai mare parte a cazurilor copilul nu se sfieste. Cand ii este foame, va atrage atentia asupra acestui fapt in singura maniera pe care o cunoaste: plangand. Cu cat mai mult timp trece fara sa fie hranit, cu atat plansul devine mai violent.

Daca impunem unui copil un orar strict de masa, acesta incepe sa isi dea seama ca poate plange din toate fortele fara nici un rezultat. Nu-i dam nimic de mancare. Poate reactiona la aceasta situatie cu furie sau din contra, poate deveni amorf si apatic, ca si cum ar fi abandonat orice speranta de a-si vedea necesitatile satisfacute.

Bebelusul a invatat sa-si reprime furia si sa-i substituie o resemnare redutabila. Dar fie ca acest copil alege furia permanenta sau resemnarea apatica, ceea ce a invatat din aceasta experienta este pentru el un aspect concret al vietii. Si cum sa-l condamni? Pentru el viata este o realitate cruda, detestabila, un demers plin de deceptii.

Societatea noastra incepe sa realizeze in sfarsit ca stabilirea unui orar fix in alimentatia unui copil este o teribila greseala. Medicii, din ce in ce mai numerosi, sunt hotarati sa recomande, iar mamele, din ce in ce mai numeroase, sa aplice ceea ce numim mese adaptate la nevoile fiecarui copil. Aceasta metoda se bazeaza pe ceea ce ar fi trebuit sa fie evident de la inceput: sa lasam copilul sa ne spuna el insusi cand ii este foame, trezindu-se si plangand.

Problemele de alimentatie survin aproape intotdeauna datorita unor practici, opuse nevoilor naturale, care au fost aplicate fie la prima varsta, fie la varsta de trei ani. Parintii au un mare aliat natural pentru a hrani corespunzator copilul: foamea acestuia. Daca respectam individualitatea copilului, daca veghem la satisfacerea nevoilor sale biologice, acesta nu ar trebui sa aiba vreo problema de alimentatie.

Este foarte important ca parintii sa respecte individualitatea copilului inca de la nastere. Din pacate, deseori, nu este cazul. Incidentele de alimentatie sunt lucruri curente. Sa presupunem ca micutul a fost hranit si doarme deja de o ora si jumatate. Se trezeste plingand. Mama este tentata sa gandeasca: "De ce oare plange? In mod sigur nu ii este foame, deoarece a mancat acum o ora si jumatate!

" Ce stie ea? Se poate ea pune in locul bebelusului ca sa spuna daca ii este foame? Din acest punct de vedere, mamele din triburile primitive sunt deseori mai intelepte decat noi, deoarece de fiecare data cand copilul plange sau se agita, il hranesc. Asadar, cand copilul plange, hraniti-l. Oferitii sanul sau biberonul. Daca arata, tusind sau prin alt refuz, ca nu vrea hrana, veti sti cu certitudine ca nu acesta este motivul pentru care plange.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.